Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν συζητά Grexit, αλλά έχει επεξεργαστεί σενάρια




Επιβεβαιώνει ο Μάριο Ντράγκι ότι τα σενάρια για προετοιμασία της ΕΚΤ για ένα ενδεχόμενο Grexit, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια σχετική συζήτηση.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν γίνεται συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόνισε όμως πως είναι συνήθης πρακτική στην ΕΚΤ οι ειδικοί αναλυτές της να εξετάζουν διαφορετικά σενάρια για όλους τους κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν.

Σύμφωνα με το δελτίο του Mega, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της, ενώ εμφανίσθηκε έτοιμος να χαλαρώσει τη θηλιά της “ασφυξίας” εάν υπάρξει θετική αξιολογηση.

“Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, μόλις υπάρξουν οι συνθήκες για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης” είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αποκατασταθεί ο διάλογος ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους 3 θεσμούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν δημιουργεί νέους κανόνες για την Ελλάδα, αλλά εφαρμόζει απλώς τους υφιστάμενους.

Στο μεταξύ, “παράθυρο” για αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών άνοιξε το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ, προκειμένου να δοθούν στην οικονομία ανάσες ρευστότητας, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Δημοσίου. Όσον αφορά δε την πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλάιων δήλωσε πως αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το έσχατο μέτρο.

Η ΕΚΤ είναι δεσμευμένη ώστε να υπάρξει επιτυχημένη λύση στην περίπτωση της Ελλάδας διεμήνυσε ο Μπενουά Κερέ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση του προγράμματος με στόχο πάντως ένα ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: