Μία μεγάλη αλήθεια… Stratfor: Οταν πρόκειται για τη Ρωσία τα χέρια της Γερμανίας είναι δεμένα




Η Γερμανία οδεύει προς διάφορες κατευθύνσεις όταν πρόκειται για τη Ρωσία. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε προς την Κάτω Βουλή της Γερμανίας στις 19 Μαρτίου ότι οι οικονομικές κυρώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι στις ρωσικές εταιρείες δεν θα πρέπει να αρθούν εκτός εάν τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ. Μία ημέρα νωρίτερα η κα Μέρκελ και ο Πρόεδρος Ομπάμα συζήτησαν την ανάγκη διατήρησης των κυρώσεων.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός στρατηγός, Ben Hodges, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού από τις ΗΠΑ θα αναβληθεί έως ότου καταστεί σαφής ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. Η δημόσια έμφαση της κας Μέρκελ στην διατήρηση των κυρώσεων και η ανακοίνωση του Hodges για την Ουκρανία έγιναν την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση στην Ευρωζώνη, την διαφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον των κυρώσεων και το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία.

Οι ανησυχίες αυτές κρατούν δεμένα τα χέρια του Βερολίνου, την ώρα που επιχειρεί να συνδυάσει τις στρατηγικές προτεραιότητες της Γερμανίας με τα συμφέροντα των συμμάχων της, υποστηρίζει ανυπόγραφη ανάλυση τουSTRATFOR με τίτλο «When It Comes to Russia, Germany’s Hands Are Tied».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η θέση της Γερμανίας στο κέντρο της Ευρώπης έχει οδηγήσει τη χώρα, να διαμορφώσει ιστορικά την εξωτερική της πολιτική, με αναφορά κυρίως τη Γαλλία και τη Ρωσία. Σήμερα, ως η ηγετική οικονομική και πολιτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία εργάζεται για τη διατήρηση της συνοχής της ΕΕ και για τη διαμόρφωση μιας συνολικής εξωτερικής πολιτικής. Η Γερμανία επιδιώκει την προώθηση της σταθερότητας στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και τη διατήρηση των ισχυρών εμπορικών της σχέσεων με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης η Γερμανία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της θέσης της Δύσης, οι διαφωνίες ωστόσο σχετικά με την στρατηγική και τις προτεραιότητες απειλούν να υπονομεύσουν το έργο της Γερμανίας. Στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία, η κα Μέρκελ επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στην προσπάθειά της να μεταπείσει τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Υπό την οπτική της γερμανικής ηγεσίας, οι δράσεις και οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας απειλούν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας και την διπλωματική στρατηγική στη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ενταχθεί και η απόφαση του Hodges να καθυστερήσει την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού από τις ΗΠΑ, λόγω δηλαδή της επιρροής της Γερμανίας.

Η πραγματική πρόκληση της Γερμανίας σχετικά με την ουκρανική κρίση βρίσκεται στους Ευρωπαίους συμμάχους της, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία ανέδειξαν τις εσωτερικές διαιρέσεις. Η επιβολή κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία η οποία δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί εντός της ΕΕ καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προσεγγίζει χώρες όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία, υποσχόμενη διεύρυνση της συνεργασίας με αντάλλαγμα την καταψήφιση επέκτασης των κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις της Γερμανίας τους επόμενους τέσσερις μήνες, πριν δηλαδή την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα αποφασίσει την επέκταση των κυρώσεων, θα είναι να διατηρήσει ανεπηρέαστη την στρατηγική της έναντι της Ρωσίας από τις εσωτερικές διαφωνίες στην ΕΕ, και να συνεχίσει την προσπάθεια για μια πιο μετριοπαθή πολιτική εκ μέρους των ΗΠΑ. Η Γερμανία θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, επιχειρώντας ταυτόχρονα να προωθήσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή. Όσο όμως θα το επιχειρεί αυτό, ο έλεγχος των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, θα περιορίσουν περαιτέρω την ήδη πιεζόμενη κυβέρνηση του Βερολίνου.

https://www.stratfor.com/analysis/when-it-comes-russia-germanys-hands-are-tied

Η Ρωσία συνεχίζει την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, δείχνοντας ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν έχει την πρόθεση να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα ανέφερε χθες ο αρχηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, Philip Breedlove, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο German Marshall Fund Brussels Forum, αναφέρει ο  Josh Rogin σε άρθρο του στο BLOOMBERG με τίτλο «NATO Says Russia’s Still Pouring Arms Into Ukraine».

Όπως επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματικός η Μόσχα συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική και οικονομική στήριξη στους αυτονομιστές της Αν. Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε στοιχεία που συγκέντρωσε η κοινή υπηρεσία πληροφοριών του ΝΑΤΟ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Philip Breedlove δήλωσε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας κατέστησαν πιο επιτακτικές τις δράσεις που εξετάζει η Δύση για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Ο Philip Breedlove δεν έχει ακόμη εγκρίνει την αποστολή όπλων, σύμφωνα ωστόσο με διάφορα δημοσιεύματα έχει θέσει το θέμα στην κυβέρνηση Ομπάμα.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-03-22/nato-says-russia-s-cheating-in-ukraine

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: