Επανεμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Κιργιστάν στην Αγία Πετρούπολη. Αν και τα διεθνή πρακτορεία επισημαίνουν την κάπως ωχρή όψη του Ρώσου προέδρου (βλ. χαρακτηριστική φωτογραφία AP), ο εκπρόσωπός του, αλλά και οι δυο πρόεδροι, βρήκαν την ευκαιρία για λίγο κακό χιούμορ προς τα διεθνή μέσα που κάλυπταν με ενδιαφέρον το γεγονός, λες και το ζήτημα δεν το προκάλεσε η εξαφάνιση Πούτιν και η παντελής απουσία ενημέρωσης, πιθανότατα σκοπίμως, από την πλευρά του Κρεμλίνου…

O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε σήμερα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από 10 ημέρες ανεξήγητης απουσίας από τη δημόσια ζωή, αστειευόμενος για το «κουτσομπολιό» σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο 62χρονος επικεφαλής του ρωσικού κράτους έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την 5η Μαρτίου υποδεχόμενος στο Παλάτι του Κωνσταντίνου, έξω από την Αγία Πετρούπολη, τον πρόεδρο της Κιργιζίας, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ.

Η ανεξήγητη απουσία του από τα φώτα της δημοσιότητας στάθηκε η αιτία να οργιάσουν οι φήμες για το τι του συνέβαινε και τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν: ήταν άρρωστος, τον είχε ανατρέψει ο στρατός ή ακόμα ότι είχε φύγει στο εξωτερικό προκειμένου να παραστεί στη γέννηση ενός ακόμα παιδιού του.

«Η ζωή θα ήταν πληκτική χωρίς κουτσομπολιό» επισήμανε ο Πούτιν χαμογελώντας με άνεση ενώπιον του τηλεοπτικού φακού, ήρεμος και χαλαρός, αν και λίγο χλωμός, με σκούρο κοστούμι και γραβάτα.

Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ ειρωνεύτηκε τους δημοσιογράφους που έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σχολίασε με σαρκαστική διάθεση το όργιο των φημών: «Είδατε, λοιπόν, τον παράλυτο πρόεδρο με την επιβαρημένη υγεία, τον οποίο είχαν αιχμαλωτίσει οι στρατηγοί; Μόλις έφθασε από την Ελβετία, όπου είχε παραστεί σε μια γέννηση, όπως γνωρίζετε».

Αλλά και ο πρόεδρος της Κιργιζίας Αταμπάγεφ αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους που ανησυχούσαν για την υγεία του Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «μόλις με ξενάγησε στην περιοχή: καθόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανιζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες συχνά στην κρατική τηλεόραση με τον τηλεοπτικό φακό να τον καταγράφει ενώ συναντούσε αξιωματούχους στη Μόσχα ή ταξίδευε στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της απουσίας του το Κρεμλίνο ακύρωσε ένα ταξίδι στο Καζακστάν και μία συνάντηση με αξιωματούχους της KGB (σ.σ. ιστοτόπου: προφανώς αναφέρεται στις διαδόχους υπηρεσίες. την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας – αντικατασκοπείας FSB και ενδεχομένως την υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας SVR). Οι φωτογραφίες επιπλέον που είχε αναρτήσει το Κρεμλίνο στον ιστότοπό του όπου απεικονιζόταν ο Πούτιν μαζί με άλλους αξιωματούχους αποκαλύφθηκε ότι είχαν τραβηχτεί αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χάθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας μία εβδομάδα μετά την δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Νεμτσόφ. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του Ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι ο Πούτιν εργαζόταν.
Ο ίδιος ο Πεσκόφ τόνισε ότι είχε απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις «10 και πλέον φορές».
«Είναι αδύνατο να πω περισσότερα» είχε χαρακτηριστικά δηλώσει.

Α.Σ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: