Στην τελική ευθεία οι κρίσιμες συνομιλίες με το Ιράν, ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ολάντ




Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία θα απαντά «πλήρως» και με «επαληθεύσιμο» τρόπο στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας οι δύο ηγέτες επεσήμαναν επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να λάβει μέτρα «για να επιλύσει τα πολλά προβλήματα που απομένουν», επεσήμανε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Όπως πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος, Ομπάμα και Ολάντ συζήτησαν επίσης και για την κρίση στην Ουκρανία.

Κατά την ανακοίνωση της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας, η γαλλική προεδρία είχε σημειώσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να υπάρξει μια συμφωνία «που να επιτρέψει ότι θα υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη» για το γεγονός «ότι το Ιράν αποκηρύσσει τα πυρηνικά όπλα».

«Η γαλλική θέση είναι απλή: ναι, το Ιράν μπορεί να διαθέτει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, όμως δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είχε δηλώσει ο Ολάντ στη διάρκεια συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ξαναρχίζουν στις 25 Μαρτίου οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε από κοινού, κι ενώ πολλαπλασιάζονται οι αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις των Ισραηλινών, με την επανεκλογή του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να περιπλέκει την κατάσταση.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και το Ιράν θα επαναλάβουν την επόμενη Τετάρτη 25η Μαρτίου τις διαπραγματεύσεις τους με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν σήμερα η ιρανική και η αμερικανική κυβέρνηση, έπειτα από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων στη Λωζάννη, που όμως δεν οδήγησαν στην επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας πριν από την 31η Μαρτίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελβετική πόλη μαζί με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα μεταβεί αύριο Σάββατο στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, προτού επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να «συνομιλήσουν για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη» με την Τεχεράνη, σύμφωνα με έναν Αμερικανό διπλωμάτη.

«Η Γαλλία επιθυμεί μία συμφωνία με το Ιράν, που θα επιτρέψει την οικοδόμηση πλήρους εμπιστοσύνης» στο θέμα της «αποκήρυξης από το Ιράν», κάθε προσπάθειας για την απόκτηση «ενός πυρηνικού όπλου», επιβεβαίωσε ο Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, «τώρα, είναι απαραίτητο να διεξάγουμε περισσότερες διαβουλεύσεις και να έχουμε μεγαλύτερο συντονισμό». Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι Αμερικανοί: «Διεξαγάγαμε μια σειρά εντατικών συνομιλιών με το Ιράν αυτήν την εβδομάδα και δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, είναι σημαντικό να διαβουλευόμαστε σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων με τους εταίρους μας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Ο Τζον Κέρι επιπλέον συνομίλησε με τους ομολόγους του της Κίνας, Ουάνγκ Γι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Τεχεράνη να εκμεταλλευθεί την ιστορική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία θα είναι επωφελής για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και για «πολλά χρόνια».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να πάψουν να ασκούν πιέσεις στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να δεχτούν μια συμφωνία.

Α.Σ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: