Οι βασικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας στην υπό διαπραγμάτευση λίστα




 

Μέτρα που προβλέπεται να αποφέρουν στο κράτος έσοδα συνολικού ύψους 3,7 δις ευρώ περιλαμβάνονται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο και συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του συνδρομητικού ιστότοπου macropolis.gr το Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει χρήμα από την φορολόγηση καταθέσεων στο εξωτερικό, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με έμφαση στους «έχοντες και κατέχοντες», όπως δηλώνει, από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, από τις ρυθμίσεις προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, από το νέο σύστημα συγκέντρωσης αποδείξεων και κληρώσεων με λαχνούς, από το λαθρεμπόριο σε τσιγάρα και καύσιμα, και από τους νέους διαγωνισμούς για τυχερά παιχνίδια.

Ακόμα, η κυβέρνηση προσδοκά στην είσπραξη επιπρόσθετων 1,5 δις ευρώ, από αποκρατικοποιήσεις με έμφαση στο λιμάνι του Πειραιά, στο Ιπποδρομιακό Στοίχημα και στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Στη λίστα καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που πιστεύει ότι υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να προχωρήσει στον εξορθολογισμό, όπως λέει, των αμοιβών των δημόσιων υπάλληλων, και άλλα πολλά για τα οποία οι εταίροι και δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν λεπτομερέστερη κοστολόγηση, καθώς και συγκεκριμένο χρονοπλαίσιο εφαρμογής και ολοκλήρωσης αυτών των δράσεων.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Ελλήνων αξιωματούχων και του λεγόμενου Brussels Group άρχισαν το Σαββατοκύριακο στη βελγική πρωτεύουσα. Επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες των «δημοσιονομικών και δομικών μέτρων» που προτείνει η Αθήνα, ελπίζοντας ότι αυτά θα εγκριθούν από ένα έκτακτο Eurogroup έτσι ώστε να διασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν η σταδιακή εκταμίευση των 7,2 δις ευρώ που είναι η τελευταία δόση του χρηματοδοτικού προγράμματος των 240 δις ευρώ το οποίο διατέθηκε στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στην ουσία από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τα προτεινόμενα από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα, και η πορεία των διαπραγματεύσεων, θα παρουσιαστούν απόψε στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία να ζητήσει για τον λόγο αυτό την έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας του Σώματος.

Χρήστος Μιχαηλίδης, Κυπριακό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: