Οι τουρκικοί όροι μεταφέρθηκαν μέσω Twitter – Μόσχα: Δεν ξέρουν να συμπεριφέρονται




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκική πλευρά διά του διαπραγματευτή Εργκιούν Ολγκούν διαμηνύει πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορούν να αρχίσουν αμέσως και να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα, εάν αναιρεθούν «οι μονομερείς ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων».

Το μήνυμα του Ερτούγ στάληκε μέσω του Twitter με αποδέκτες τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Η επιλογή αυτού του τρόπου επικοινωνίας που επέλεξε ο Ολγκούν γίνεται ενόψει και της καθόδου στο νησί του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα τρέχοντος μηνός.

Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, η κίνηση Ολγκούν, πέραν του γεγονός ότι γίνεται μεσούσης της «προεκλογικής» περιόδου στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου εμπεριέχει και αυτή τη σκοπιμότητα,  παραπέμπει ουσιαστικά στα όσα αναμένονται εντός Απριλίου σε σχέση με τη διαδικασία. Κοντολογίς στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις στο παρασκήνιο προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα είναι προφανές πως για την τουρκική πλευρά το βασικό ζήτημα το οποίο θέτει είναι το φυσικό αέριο σε σχέση με τη δική της εμπλοκή στη διαδικασία αξιοποίησης και διαμοιρασμού.

Σημειώνεται συναφώς ότι στις 19 Ιανουαρίου 2015, ο  Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν είχε αναφέρει ότι εάν η ε/κ πλευρά επιμένει να μην επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, θα έλθει στην ημερήσια διάταξη η έλευση πλατφόρμας για την έναρξη εξορύξεων. «Θα πρέπει να σκεφτούν ότι η πλατφόρμα θα έρθει αύριο εκεί και θα αρχίσει εξορύξεις», είπε με νόημα.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος βρίσκεται πλήρως απορροφημένος με την «προεκλογική» του εκστρατεία, παρουσιάσθηκε αποφασισμένος  να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε παράλληλα πως αυτός είναι και ο λόγος που είναι υποψήφιος στις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τότε η τ/κ πλευρά θα ζητήσει να τεθεί χρονοδιάγραμμα. Σε δύο χρόνια θα καταστεί εμφανές κατά πόσο μια συμφωνία είναι εφικτή ή όχι, ανέφερε. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Έρογλου έκανε λόγο σε «ακραίες απαιτήσεις» της ε/κ πλευράς σε περιουσιακό, εδαφικό, διακυβέρνηση, ΕΕ και ασφάλεια και εγγυήσεις.

Μόσχα: Δεν ξέρουν να συμπεριφέρονται – Απάντηση σε όσους αντιδρούν στην επίσκεψη Αναστασιάδη 

ΔΕΝ ξέρουν να συμπεριφέρονται ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει αντιδράσεις ξένων κρατών στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Ο Ρώσος αξιωματούχος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις «σοβαρές κατηγορίες» που υπήρξαν από μια σειρά κρατών (κατά της Λευκωσίας), απάντησε ως εξής:  «Κατηγορίες δεν υπήρξαν μόνο μετά την επίσκεψη, αλλά και πριν το ταξίδι του Προέδρου της Κύπρου στη Ρωσία, οπότε δεν ήταν έκπληξη. Το γεγονός, ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφέρονται και χάνουν κάθε αίσθηση του μέτρου, το βλέπουμε στα παραδείγματα των δηλώσεων για την Ουκρανία και από τον τρόπο που παρουσιάζεται η Ρωσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως προς στο θέμα αυτό, αλλά και ως προς διεθνείς υποθέσεις, γενικότερα.

Η επίσκεψη ήταν επιτυχής: όλες οι συμφωνίες υπεγράφησαν και η συνεργασία επεκτείνεται. Σοβαρή ώθηση υπήρξε στους οικονομικούς δεσμούς και τον πολιτικό διάλογο. Για όλα αυτά μίλησαν οι Πρόεδροι στη συνέντευξη Τύπου.  Ο καθένας έχει την δική του αντίληψη για τα διεθνή γεγονότα. Εμείς θα αναπτύσσουμε τον διάλογο με την Κύπρο κατ’ αυτόν τον τρόπο που εμείς θεωρούμε αναγκαίο. Σε εκείνους που δεν αρέσει αυτό, ας εκφράζουν τις σκέψεις τους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: