Η δανειακή σύμβαση προκαλεί γκρίνιες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΥΠΕ-CNA

Με την κατάθεση, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, σειράς νομοθετικών προτάσεων και ρυθμίσεων στη Βουλή, «προς ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίασή της, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, κυρίως εντός του κόμματος, που δημιουργήθηκε εξαιτίας της παράτασης της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους.

Μερικά από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, όπως οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Μηλιός, Αλέκος Καλύβης, Αντώνης Νταβανέλος, αλλά και από την πλευρά των λεγόμενων «Πασοκογενών», όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, άσκησαν δριμεία κριτική για την αποδοχή της παράτασης της δανειακής σύμβασης, και μάλιστα υπό όρους που χαρακτηρίζουν από «επαχθείς» έως και «μνημονιακούς».

Οι προαναφερόμενοι είναι και μεταξύ εκείνων που φρονούν ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν πρέπει να τεθεί προς επικύρωση στη Βουλή. Το επιχείρημα που προτάσσουν είναι ότι εάν γίνει αυτό, και επικυρωθεί όπως αναμένεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, θα είναι «σαν να αναγνωρίζουμε ότι συνεχίζουμε δια αυτής την προηγούμενη μνημονιακή συμφωνία».

Κατ’ επέκταση δε, ενισχύουν το συγκεκριμένο επιχείρημα και με τη διαβεβαίωση ότι νομικώς δεν είναι απαραίτητο να επικυρωθεί η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή προκειμένου να εφαρμοστούν οι όποιες διατάξεις της.

Αυτή φαίνεται να είναι και η επικρατούσα άποψη, που εκφράζεται όχι μόνο από τα δυσαρεστημένα, με τν δανειακή σύμβαση, στελέχη της κυβέρνησης, αλλά ακόμα και από την ηγετική της ομάδα.

Υπάρχουν κι άλλοι, όμως, όπως ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, που υποστηρίζουν ότι είναι «θέμα αρχής και δημοκρατίας» να επικυρώνονται οι συμφωνίες από το κοινοβούλιο.

Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επικεντρώνει τις δυνάμεις του σ’ αυτό που ονομάζει «πολιτική της καθημερινότητας», ή σε «μία περίοδο δημιουργικής δουλειάς», όπως έγραψε ο Πρωθυπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν χαρακτηρίσει «εβδομάδα νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και ανθρωπιστικών μέτρων» αυτήν που αρχίζει από σήμερα Δευτέρα, και τονίζουν ότι οι δυσκολίες στο επίπεδο της οικονομικής συμφωνίας με τους εταίρους, «δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να δώσουμε στο λαό τις ανάσες που του υποσχεθήκαμε».

Άμεσα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Παρασκευή, θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε κατοικίες απόρων οικογενειών που διακόπηκε λόγω αδυναμίας τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς που είχαν επιβαρυνθεί τα περασμένα χρόνια με έκτακτες εισφορές.

Επίσης, ανάμεσα σε άλλα ανακουφιστικά μέτρα, θα είναι η επαναπρόσληψη «αδίκως απολυθέντων από το Δημόσιο», όπως προανήγγειλε πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ανάμεσα σε αυτούς που θα επιστρέψουν, είπε, είναι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που είχαν μπει σε «καθεστώς διαθεσιμότητας».

Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα «θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση, θα την στηρίξει στις προσπάθειές της μαχητικά, αλλά πάντα κριτικά, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς”. Πρόσθεσε όμως ότι «θα σταθεί και πρέπει να σταθεί πιο κοντά από όσο ποτέ άλλοτε στο λαό μας που δοκιμάζεται».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Κατά την διαδικασία εκλογής του νέου γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ο Τάσος Κορωνάκης έλαβε 102 ψήφους. Οι συνυποψήφιοι του Αλέκος Καλύβης και Στέλλιος Ελληνιάδης έλαβαν 64 ψήφους ο πρώτος και 1 ψήφο ο δεύτερος. Επίσης υπήρξαν 32 λευκά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: