“Δεν υπάρχει Κουρδικό”, λέει ο Ταγίπ και βάζει φωτιές στην Τουρκία




Της Αννας Ανδρέου, ΚΥΠΕ-CNA

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί χθεσινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι “δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα”, μια δήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου και της ανησυχίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ μήπως το φιλοκουρδικό κόμμα περάσει το εκλογικό όριο του 10% και εισέλθει στη Βουλή για πρώτη φορά, απειλώντας την τις ισορροπίες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι όπως οι προηγούμενοι πρόεδροι της Τουρκίας οι οποίοι κρατούσαν αποστάσεις, αποφεύγοντας τις συχνές πολιτικές παρεμβάσεις και ίντριγκες στην εσωτερική πολιτική. Κάνει σχεδόν καθημερινά ομιλίες και εκφράζει και επιβάλλει την άποψή του σε όλα τα θέματα, από τα πιο σοβαρά μέχρι τα πιο ελαφρά. Αυτή τη φορά η δήλωσή του προκάλεσε τους Κούρδους. Είπε συγκεκριμένα σε ομιλία του στην πόλη Μπαλίκεσιρ της Τουρκίας χθες:

“Τι κουρδικό ζήτημα αδελφέ μου; Τι σου λείπει; Ως Κούρδος κατάφερες να εκλέξεις (Κούρδο) Πρόεdρο; Κατάφερες. Έβγαλες (Κούρδο) Πρωθυπουργό; Έβγαλες. Έκανες (Κούρδο) Υπουργό; Έκανες. Υπάρχεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις; Υπάρχεις. Τι άλλος θέλεις, τι άλλο;”.

Άμεση απάντηση έλαβε σήμερα από τον αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος του είπε: “Αν δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα, τότε γιατί κάνει βήμα η κυβέρνηση; Γιατί συνεχίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού; Αυτά είναι θεάματα πριν τις εκλογές. Προεκλογικοί λόγοι. Προβλήματα υπάρχουν πολλά και το μεγαλύτερο είναι αυτό που οδηγεί προς τη δικτατορία. Είναι πρόβλημα του ΑΚΡ. Μακάρι να το λύσουμε εμείς στις 7 Ιουνίου”.

Ο Σελαχατίν Νεμιρτάς είπε πως το κόμμα του δεν εμπιστεύεται το ΑΚΡ και πως η ανασφάλεια συνεχίζεται. “Δεν έγινε βήμα για να αρθεί αυτό. Η κυβέρνηση αρνείται όλα όσα λέγονται στο Ιμραλί”, είπε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος.

Και πολιτικοί αναλυτές επικρίνουν τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Πολύ έντονος είναι ο Χακάν Ακάν της Χουριέτ, ο οποίος απευθύνει το εξής ερώτημα στον Τούρκο Πρόεδρο: “Αφού δεν έχουν καμιά έλλειψη οι Κούρδοι, τότε γιατί στέλλεις τον (βουλευτή του HDP) Σιρρί Σουρέγια Οντέρ στον Οτσαλάν και ικετεύεις για επιστολή;”. Σύμφωνα με τον Χακάν Ακάν “ούτε ο (εθνικιστής ηγέτης του MHP) δεν μιλάει έτσι”.

Η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού ξεκίνησε και πάλι στις 28 Φεβρουαρίου έπειτα από επιστολή του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν με την οποία καλούσε το ΡΚΚ να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα και να πάνε σε συνέδριο την άνοιξη. Η ημέρα εκείνη χαρακτηρίστηκε ως ιστορική καθώς ξεκινά μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό της διαμάχης μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. Μάλιστα την ημέρα της κουρδικής εορτής του Νεβρόζ αναμένεται νέο σημαντικό μήνυμα από τον Οτσαλάν, το οποίο δεν αποκλείεται για πρώτη φορά, όπως λέγεται, να είναι και μαγνητοσκοπημένο αντί για γραπτό. Όλοι περιμένουν να δουν το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος. Μπορεί το ΡΚΚ να μην έχει δώσει επισήμως τη συγκατάθεσή του σε αυτή τη διαδικασία, ο Οτσαλάν όμως εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης ο οποίος επηρεάζει τους Κούρδους και παίζει καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο τη θετική πορεία της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού, τώρα ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου ξεκίνησε μια έντονη φραστική διαμάχη μεταξύ ΑΚΡ και HDP. Και ο λόγος είναι οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι το φιλοκουρδικό κόμμα είναι πολύ κοντά στο εκλογικό όριο του 10% που χρειάζεται για να μπει στη Βουλή ως ενιαίο κόμμα και όχι ως ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι θα σχηματίσουν στην συνέχεια κοινοβουλευτικό κόμμα. Αν το ΗDP καταφέρει να ξεπεράσει το 10% θα μπει στην Βουλή με 40-50 βουλευτές και αυτή είναι η μεγάλη απειλή για το ΑΚΡ επειδή θα χάσει ένα σημαντικό αριθμό εδρών στην Βουλή.

Συχνά ο Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα δηλώνει ότι στόχος του ΑΚΡ είναι να πάρει 400 βουλευτές. Αυτή είναι η επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν έτσι ώστε να περάσει άνετα το προεδρικό σύστημα που τόσο επιθυμεί και για να το περάσει χρειάζεται 367 έδρες στη Βουλή. Πολιτικοί αναλυτές λένε πως τέτοιο αριθμό ούτε στα καλύτερα όνειρά του δεν μπορεί να δει ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς θα πρέπει για κάτι τέτοιο το ΑΚΡ να λάβει πάνω από 50%. Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου το ΑΚΡ δεν μπορεί να φτάσει το 50%. Μπορεί να μην είχε δραματικές απώλειες αλλά εκτιμάται ότι υπάρχει μια μικρή πτώση σε σχέση με τα ποσοστά των εκλογών του 2011. Κάποιες δημοσκοπήσεις λένε για 48%, κάποιες άλλες όμως δείχνουν και 45%. Οι υπολογισμοί λένε πως αν το ΑΚΡ πάρει μεταξύ 45-48% χωρίς να μπει στη Βουλή το ΗDP, τότε θα καταφέρει ενδεχομένως να πάρει τις 330 έδρες που χρειάζεται για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα.

Ο εφιάλτης όμως του ΑΚΡ θα είναι αν το HDP καταφέρει να περάσει το 10%. Τότε εκτιμάται πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα είναι μεταξύ 270 με 295 και αυτό σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να ξεχάσει το προεδρικό σύστημα που ονειρεύεται. Σε ένα τέτοιο σενάριο το ΑΚΡ θα κινδυνεύει ακόμη να μην μπορεί να σχηματίσει κυρίαρχη κυβέρνηση καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην πάρει ούτε και τις 276 έδρες που χρειάζεται για την ψήφο εμπιστοσύνης. Τότε θα πρέπει να συζητηθούν και τα σενάρια κυβέρνησης συνασπισμού.

Γι` αυτό τώρα πρωταρχικός στόχος του ΑΚΡ στην προεκλογική του εκστρατεία είναι να μην καταφέρει το φιλοκουρδικό κόμμα να μπει στη Βουλή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: