Από τις δικτατορίες στα τιτιβίσματα: Ο Πρόεδρος τον κατέστησε persona non grata




Του Κώστα Βενιζέλου

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρέσβης, Τζο Κόνινγκ, ποδοπατώντας τις διπλωματικές πρακτικές, τους θεσμούς και την ίδια τη χώρα, η οποία τον φιλοξενεί, επιχείρησε μέσα από αναρτήσεις του στο Twitter να συνδέσει εμμέσως την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα με τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ (και μετά τις αντιδράσεις επέμεινε πως «η εβδομάδα ήταν μεγάλη για Κύπρο και Ρωσία και τελείωσε με τη δολοφονία του Νεμτσόφ»).

Ο Τζο Κόνινγκ, ο οποίος «πούλησε» στην Ουάσινγκτον «φούρνους παξιμάδια» με αποτέλεσμα να έλθει στην Κύπρο κοτζάμ αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, είναι σαφές πως δεν παρουσιάζει την πραγματική εικόνα που υπάρχει στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, λειτουργεί με αλαζονεία έναντι των θεσμών και των πολιτών της Κύπρου κι τούτο επιβεβαιώνεται και από τον τρόπο που ασκεί τη διπλωματική του δουλειά.

Εκείνος που θεωρεί ότι ο Αμερικανός πρέσβης κάνει γκάφες, του ξεφεύγουν τιτιβίσματα, είναι ο ίδιος αφελής. Ασκεί πολιτική. Όχι για να μετρήσει αντιδράσεις (τις οποίες δεν λαμβάνει υπόψη), αλλά για να πείσει ή να επιβάλλει, εκεί και όποτε μπορεί. Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί έχουν αναθεωρήσει παλαιότερες τους πρακτικές. Στις προηγούμενες δεκαετίες, η πολιτική τους σε μια χώρα ή σε μια περιοχή προωθείτο και εφαρμοζόταν με την επιβολή δικτατορικών καθεστώτων. Τούτο το μοντέλο έχει ξεπερασθεί σε κάποιο βαθμό, καθώς οι δικτατορίες φορούν σήμερα διαφορετικό μανδύα και είναι περισσότερο οικονομικού χαρακτήρα. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προωθούν τη λεγόμενη «δημόσια διπλωματία». Χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν πολιτικές, να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Αλλού οι διαχειριστές της αμερικανικής πολιτικής είναι περισσότερο προσεκτικοί και σε κάποιες περιπτώσεις λιγότερο. Ο Τζο Κόνινγκ είναι εκ των λιγότερων προσεκτικών και τούτο ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι είναι διαπιστευμένος σε μικρή χώρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργούν λογικές αλαζονείας.

Ο Αμερικανός πρέσβης ολοκληρώνει τη θητεία του στην Κύπρο τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας του ήλθε πολλές φορές σε σύγκρουση ακόμη και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με τέτοιες συμπεριφορές, η οποίες συνεχίζονται,  ο Σεπτέμβριος φαντάζει μακρινός. Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χθες στο «Μέρα Μεσημέρι» του ΡΙΚ, πως όταν ένας πρέσβης, αντί να βοηθά στην βελτίωση των σχέσεων συμβάλλει συνεχώς στη δημιουργία ψυχρότητας δεν επιτελεί το καλύτερο ούτε για τη χώρα του, ούτε για τη χώρα στην οποία είναι διαπιστευμένος, δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά. Τον έχει καταστήσει persona non grata. Βέβαια, δεν θα ζητήσει ανάκλησή του, αλλά θα είναι ως να μην είναι εδώ.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: