Ανοικτό το ενδεχόμενο ρήξης λέει ο Τσακαλώτος… σαν ηχώ Βαρουφάκη




Δραματική τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, καθώς μετά τις «υποψίες» που γέννησε σχετική αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, από τα Χανιά, έρχεται τώρα και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να μιλήσει για ετοιμότητα της κυβέρνησης να πάει σε ρήξη με τους δανειστές σε περίπτωση που η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνει αποδεκτή.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο Ε. Τσακαλώτος δήλωσε: «Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη».

Ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε: «Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».

Προφανώς στο ίδιο πλαίσιο της… ασάφειας, ο κ. Τσακαλώτος δεν αποκάλυψε τους «άσους» στο «μανίκι» της κυβέρνησης και δικαιολογώντας τη στάση του είπε, ότι τα διαπραγματευτικά ατού που δεν πρέπει να γνωρίζει η άλλη πλευρά. Μήπως όμως μια απρόσεκτη διευκρινιστική δήλωση, δίνει το δικαίωμα και στην άλλη πλευρά να συμπεράνει ότι ο αντίπαλος μπλοφάρει και αντί να αυξηθούν οι πιθανότητες να υποχωρήσει, τελικά να σκληρύνει τη στάση της;

Επέμεινε πάντως, ότι άπαντες κατανοούν απόλυτα ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την ρήξη, αν και βασική της προτεραιότητα είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη:

«Εμείς επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση να είμαστε πολύ λογικοί, πολύ ευγενικοί, πολύ μετριοπαθείς σ’ αυτά που ζητάμε. Αν μετά από όλα αυτά, μας πουν ότι τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές και ότι πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που δεν έκανε η ΝΔ με τη λίστα Χαρδούβελη, προφανώς αυτό δεν είναι μια βάση συμφωνίας και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό», είπε.

Αίσθηση προκαλεί επίσης, καταγγελία που έκανε το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αλμπάνης, που διορίστηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, έχει συγγράψει στο «rednotebook.gr» άρθρο με τίτλο «Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: