Αναμμένες μηχανές θέλει ο ΟΗΕ – Επίσκεψη-γέφυρα για επανέναρξη συνομιλιών θα πραγματοποιήσει ο Άιντα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εχοντας κάνει μαζί με τους συνεργάτες του, έστω και εξ αποστάσεως, αρκετή «κατ΄οίκον εργασία», ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα φθάνει στο νησί τη Δευτέρα, για ένα νέο κύκλο επαφών.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού θα επιχειρήσει να καταστήσει την επίσκεψή του αυτή ως γέφυρα για την επανέναρξη των συνομιλιών, που υπολογίζεται να γίνει μετά τις λεγόμενες προεδρικές στα κατεχόμενα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 19 Απριλίου. Θέλοντας να κρατήσει «αναμμένες τις μηχανές», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγή του Διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Άιντα θα συζητήσει με τους εμπλεκόμενους τόσο την παρούσα φάση όσο και την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης της διαδικασίας. Στόχος του είναι να έχει μια καλύτερη εικόνα για τις εκατέρωθεν προθέσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό και θα επιχειρήσει να διασφαλίσει πως οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν από εκεί που έχουν σταματήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συμφωνήθηκε η ατζέντα και η μεθοδολογία. Στα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν, πάντως,  δεδομένο ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες μετά τις ψευδοεκλογές, έχοντας προφανώς διαβεβαιώσεις για παράλληλες κινήσεις των εμπλεκομένων.

Ο Νορβηγός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, επειδή έχει βρεθεί πολλές φορές, στη σύντομη θητεία του στο Κυπριακό, προ εκπλήξεως, δεν προτίθεται να προβεί σε εξαγγελίες, πριν διασφαλιστεί, κλειδώσει την επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως είναι γνωστό, τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν την 6η Απριλίου για να επιβεβαιωθεί πως η Τουρκία δεν θα ανανεώσει τη NAVTEX για συνέχιση διά του «Μπαρμπαρός» των παραβιάσεων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Παράλληλα, έχει προαγγελθεί πως η ιταλική ΕΝΙ θα προχωρήσει σε «τεχνικό διάλειμμα» για τρεις μήνες για να αξιολογήσει τις μέχρι σήμερα πορεία των ερευνών αλλά και για επιθεωρηθεί το γεωτρύπανο σε λιμάνι που θα επιλεγεί. Τα δυο αυτά γεγονότα, θεωρούνται το κλειδί για να επανέλθουν Αναστασιάδης και Έρογλου στις συνομιλίες.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος θα έλθει στο νησί την ερχόμενη  Δευτέρα και θα αναχωρήσει την Τετάρτη, θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και τις διαπραγματευτικές ομάδες. Θα παραθέσει δεξίωση σε εκπροσώπους  μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης και από τις δύο κοινότητες.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΜΗΡΟΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης  θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Μόσχα. Αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Γ. Ομήρου και για το ταξίδι του στο Μπαχρέιν.

ΝΑΜΙ: Εναρμόνιση Τ/Κ με το κεκτημένο πριν τη λύση – Συνάντησε τον Επίτροπο Χαν

Τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, συνάντησε στις Βρυξέλλες ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ναμί συζήτησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χαν το Κυπριακό, όπως έπραξε και με Μόνιμους Αντιπροσώπους κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος  ενημέρωσε για τις θέσεις της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό και υπενθύμισε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης, υποστηρίζοντας ότι η εναρμόνιση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα βοηθήσει στην επίτευξη λύσης. Ζήτησε δε τη στήριξη των χωρών μελών της Ένωσης για την άρση των περιορισμών εναντίον των Τ/κ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Ναμί έδωσε  διάλεξη με θέμα “Κυπριακό και υδρογονάνθρακες: Δυσκολίες και ευκαιρίες” (στο Press Club Ευρώπη των Βρυξελλών PCE). Στην ομιλία του ανέφερε ότι η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα χρόνια αδιέξοδα ως αποτέλεσμα των πολιτικών της εξουσίας των χωρών είναι εφικτό να αντικατασταθούν από τη συνεργασία και την κυριαρχία που θα βασίζεται σε ένα νέο επίπεδο και για να γίνει αυτό το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το συντομότερο. Με την επίλυση του Κυπριακού, συνέχισε  ο Ναμί, η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ θα επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ, προτάσσοντας την επιλογή μεταφοράς του φυσικού αερίου που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Πρέπει και η ΕΕ, συνέχισε ο Οζντίλ  Ναμί, να ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: