Οι Κούρδοι αποτελούν το μόνο φωτεινό σημείο στον αγώνα κατά του ISIS




Η επιδίωξη της Τουρκίας να θέσει τέλος στην τριακονταετή εξέγερση των Κούρδων έλαβε νέα σημαντική ώθηση μετά την έκκληση του έγκλειστου ηγέτη του ΡΚΚ, Abdullah Ocalan, για τον αφοπλισμό της οργάνωσης, στην περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού.

Αυτό αναφέρει ο Emre Peker σε ανταπόκρισή του από την κωνσταντινούπολη στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Kurdish Rebels in Turkey Demand Democratic Reforms to Disarm».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ειρήνη και η ασφάλεια στην Τουρκία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο κουρδικό πληθυσμό, αλλά και η αποτελεσματικότητα του αγώνα της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι κουρδικές δυνάμεις αποδείχτηκαν οι πιο αποτελεσματικές κατά τον αγώνα των συμμαχικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που τους χάρισε τους επαίνους των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων, ενώ οδήγησε στις εκκλήσεις συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να βγει το ΡΚΚ από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολλάντ, υποδέχθηκε στο Ελυζέ μαχητές του συριακού ΡΚΚ, αποδεικνύοντας την μετεξέλιξη της μαρξιστικής οργάνωσης από παρία σε στρατιωτικό σύμμαχο.

Όπως επισημαίνει ο Henri Barkey, πρώην αναλυτής του Στέητ Ντηπάρτμεντ και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Lehigh University, «οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν το μόνο φωτεινό σημείο στον αγώνα κατά του ISIS».

http://www.wsj.com/articles/kurdish-rebels-in-turkey-demand-democratic-reforms-to-disarm-1425252671

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: