Ξεχύθηκαν σε δρόμους και πλατείες εναντίον των Βρυξελλών




Κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος για μια «ανάσα αξιοπρέπειας», για τον «τερματισμό της λιτότητας» αλλά και για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς στο κρίσιμο αυριανό Eurogroup των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου που πλημμύρισε, όχι μόνο την πλατεία Συντάγματος, αλλά και όλους τους γύρω δρόμους, κλείνοντας έτσι την κυκλοφορία καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπήρχαν κομματικά συνθήματα ή πανό, αλλά πολλές ελληνικές σημαίες. Έντονη ήταν επίσης η παρουσία των σχολικών φυλάκων, αλλά και της πορείας μοτοσικλετιστών που κατέληξε στο Σύνταγμα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, ενόψει του Eurogroup για την Ελλάδα, και προκειμένου να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην ελληνική κυβέρνηση.

Τα περισσότερα πανό που είχαν αναρτηθεί ήταν υπέρ της αλλαγής των πολιτικών στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας, ενώ υπήρχαν και σατυρικά πανό, επηρεασμένα από το πνεύμα των αποκριάτικων ημερών.

Η προσέλευση των διαδηλωτών συνεχίστηκε μεχρι αργά ενώ η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών είχε διακοπεί.

Στη Θεσσαλονίκη, περισσότερα από 8.000 άτομα εκτιμά η αστυνομία ότι βρέθηκαν στο Λευκό Πύργο διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας και των μνημονίων και με στόχο την έκφραση αλληλεγγύης στις ελληνικές θέσεις, στο πλαίσιο του κρίσιμου Eurogroup.

Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κλειστοί παρέμειναν κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές, ζητούσαν “απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα”, αρκετοί είναι αυτοί που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κάποιοι σημαίες κρατών της Ε.Ε. Κρατώντας δε πλακάτ κατά της Γερμανίας, κεντρικό τους σύνθημα αποτελούσε “δε φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε”.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς την ελληνική κυβέρνηση και ενάντια στη λιτότητα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ελληνικές πολείς.

Χθες μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, 2.000 σύμφωνα με την αστυνομία, εξέφρασαν στο Παρίσι την υποστήριξή τους προς τον “έλληνα Δαυίδ” κατά του “χρηματοοικονομικού Γολιάθ” σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από παρατάξεις της αριστεράς και της άκρας αριστεράς.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας μέχρι την πλατεία του Παλέ Ρουαγιάλ κρατώντας σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), του κινήματος Ευρώπη Οικολογία οι Πράσινοι και του νεοϊδρυθέντος Nouvelle Donne.

“Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή ενός λαού που αγωνίζεται για το μέλλον του, κατά των αντιδημοκρατικών επιθέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών”, εξήγησε η Νορντίν Ιντίρ, των Jeunesses Communistes.

“Μία άλλη πολιτική είναι δυνατή με βάση την κατανομή του πλούτου, αλλά χρειάζεται να αλλάξει το ευρωπαϊκό λογισμικό, και η Ελλάδα ίσως ανοίγει τώρα ένα ρήγμα”.

Στη Μασσαλία, περί τους 400 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους οργανωτές, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυηρθούν κατά των “εντολών της τρόικα”.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: