Καμία σχέση με το πανηγυρικό κλίμα των πρώτων συνεδριάσεων δεν είχε η κατάσταση που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η «σκιά» της συμφωνίας – συμβιβασμού που επετεύχθη με τους «θεσμούς» (πάλαι ποτέ «Τρόικα»), έπεφτε βαριά, με τον προβληματισμό των βουλευτών να μην κρύβεται.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε να κάνει μια ανασκόπηση της κυβερνητικής πορείας, επιχειρώντας να πείσει τους βουλευτές του ότι η συμφωνία με το Eurogroup ήταν το μη χείρον βέλτιστο για τη χώρα. Ο προβληματισμός ωστόσο και το βαρύ κλίμα ήταν εμφανή, παρότι κλήθηκαν να δώσουν διευκρινίσεις στις απορίες των βουλευτών, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «δύσκολη διαπραγμάτευση» απαριθμώντας «τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα»:

>διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

>απεμπλοκή από το μνημόνιο ως πλαίσιο πολιτικής της λιτότητας

>επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας που δίνει ανάσα στον λαό και επιτρέπει να αποφύγουμε το σχέδιο πρόκλησης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ώστε να γίνει σύντομη παρένθεση η αντιμνημονιακή αριστερή κυβέρνηση

>τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα

>εξασφαλίστηκε η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Αναφερόμενος στη λίστα των μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι «καταφέραμε να αντικαταστήσουμε τις απαιτήσεις με μία σειρά μεταρρυθμίσεις και στόχους που είναι και στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και συνιστούν εν μέρει υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων της λίστας θα γίνει το προσεχές διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους βουλευτές, ότι μπορεί να έγινε ένα βήμα, όμως τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να αποδείξει, ότι «εκτός από την ικανότητα να διαπραγματεύεται έχει και ικανότητα να κυβερνά», κάνοντας λόγο για οικοδόμηση αξιοπιστίας απέναντι στον ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους εταίρους, με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Εντύπωση προκαλεί η πληροφορία, ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρότι είναι κατεξοχήν εκφραστής της «άλλης άποψης» στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης, έχει αποφασίσει να μην μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά τις δεδομένες αντιρρήσεις τους, κυρίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: