Το πολιτικό δίλημμα του Βερολίνου και η Ελλάδα




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Το πραγματικό δίλημμα που αντιμετώπισε το Βερολίνο δεν είναι ούτε οικονομικό ούτε ψυχολογικό. Το δίλημμα που είχε το Βερολίνο στις επιλογές του για την Ελλάδα είναι κυρίως πολιτικό και, όπως απλά το εξήγησε ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, εκλογές δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα και ψηφοφόροι υπάρχουν και στη Γερμανία και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία ως βασικός μοχλός της ΕΕ και της Ευρωζώνης βρέθηκε μπροστά σε δυο αρχικά δύσκολες επιλογές.

Η σκληρή γραμμή εναντίον της Ελλάδας και η επιμονή σε μια πολιτική η οποία έχει ταυτισθεί με τη λιτότητα και την ύφεση οδηγούν περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες στα όρια της φτώχειας, διαλύουν το κοινωνικό κράτος και φουσκώνουν τις αντιευρωπαϊκές λαϊκιστικές δυνάμεις της Αριστεράς και της ακροδεξιάς, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και αλλού. Για τους Γερμανούς το πρόβλημα φαίνεται διαχειρίσιμο, μια και στο τέλος ο δρόμος των κρατών-μελών για την ΕΚΤ περνάει από το Βερολίνο. Οπως διαχειρίσιμο θεωρούν και το ενδεχόμενο του ατυχήματος με την Ελλάδα, καθώς το κόστος θα αποσβεσθεί πιστεύουν από τον παραδειγματισμό των υπόλοιπων «ανυπάκουων»…

Η άλλη επιλογή, της ανταμοιβής με το «καλημέρα» μιας νέας αριστερής ελληνικής κυβέρνησης, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για μια γερμανική κυβέρνηση η οποία μάλιστα έχει αποδείξει πολλές φορές ότι το όραμά της δεν φθάνει πέρα από τη σκιά της.

Με εκλογές να έρχονται σε Ισπανία, Βρετανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Δανία και Φινλανδία περιορίζονται απολύτως τα περιθώρια μιας τέτοιας επιλογής. Η ικανοποίηση ολόκληρης της «λίστας αιτημάτων» του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η υπογραφή από την ίδια την Ευρωζώνη της «θανατικής» καταδίκης των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας που εφάρμοσαν Μνημόνια και προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα ήταν το κίνητρο για τη Γαλλία και την Ιταλία να επιδιώξουν χαλάρωση και για τις ίδιες, και θα οδηγούσε στην εκτίναξη των ευρωσκεπτικιστών της Γερμανίας και της Βόρειας Ευρώπης.

Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα στάση του Βερολίνου, η επιλογή έχει ήδη γίνει. Και τελικά δεν φαίνεται να δυσκολεύθηκαν και πολύ…

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr – E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: