Τέλος μνημόνιο και τρόικα είπε ο Τσίπρας, αποφάσεις όμως τη Δευτέρα με πολλούς ηγέτες να μην συμφωνούν




Σε κλίμα συναίνεσης διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όμως οι σημαντικές αποφάσεις στο θέμα που αφορά την Ελλάδα, θα ληφθούν τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι το μνημόνιο και η τρόικα τέλειωσαν. Όμως, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν με τον κ. Τσίπρα και θα συνεχίσουν να πιέζουν μέχρις ότου αποδεχθεί το υπάρχον πρόγραμμα.

Όπως ενημέρωσε, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου. Ομόφωνη ήταν η καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία (δεύτερο θέμα της Συνόδου Κορυφής), με τους ηγέτες των κρατών-μελών να εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Το τρίτο θέμα αφορούσε την ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση), στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθη η συζήτηση για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο πρωθυπουργός είπε, ότι διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση και επέκταση του μνημονίου. Σενάρια τρομοκρατίας σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν το κοινό ανακοινωθέν. Δεν τα υπογράψαμε καμιά καταστροφή δεν επήλθε, είπε.

Πρόσθεσε ότι η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Η ελληνική δημοκρατία διεκδικεί και πείθει. Δεν εκβιάζει, δεν εκβιάζεται.

Έγινε σήμερα ένα σημαντικό βήμα. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν δουλειά από αύριο και ελπίζουμε ότι οι εργασίες τους θα διευκολύνουν τις εργασίες του συμβουλίου τη Δευτέρα.

Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε τις προτάσεις μας για το πώς θα βγούμε από αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Είπα ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που δεν αντιμετωπίστηκαν λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Δεσμευτήκαμε για μέτρα για φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, λαθρεμπόριο, παρεμβάσεις που μπορούν να φέρουν σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο και αίσθημα δικαιοσύνης. Εξήγησα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είχε ένα πρόγραμμα που απέφερε πλεονάσματα, αλλά και πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, οι οριστικές αποφάσεις την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως τόνισε, «δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά ένα σημαντικό μέρος. Αποδείξαμε ότι η Ε.Ε. είναι πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης. Το μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε, και η τρόικα δεν υπάρχουν».

Ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες ως προς τη σκληρότητα των μέτρων λιτότητας κι ότι αποτελεί η χώρ μας την ευκαιρία να επιστρέψει όλη η Ευρώπη στην ατζέντα της ανάπτυξης». Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, ότι δεν αισθάνθηκε έτσι. «Αρκετοί ηγέτες υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρξει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε κοινό συμφέρον να πετύχει η νέα κυβέρνηση».

Επανέλαβε και πάλι ότι το Μνημόνιο δεν υπάρχει όπως επίσης και η έλευση της τρόικας. «Ακούσατε από τον κύριο Γιούνκερ να λέει τη λέξη «μνημόνιο»; – Το «μνημόνιο» δεν υπάρχει. Η έννοια της τρόικα δεν υπάρχει πια, και μέσα στη Σύνοδο αυτό ακούστηκε από τον Ντάισελμπλουμ».

«Το πρόγραμμα-γέφυρα θα αποτελεί και ασφαλιστήριο προς την ΕΚΤ», ανέφερε.

«Πριν πέντε χρόνια ο κόσμος ήταν στους δρόμους με διάθεση να καταγγειλει και να καταδικάσει. Σήμερα, ο ίδιος λαός διαδηλώνει υπέρ της ισχυροποίησης της κυβέρνησης και όχι αντιευρωπαϊκά».

Διέψευσε ότι υπήρξαν διαφωνίες με τους κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη για το κοινό ανακοινωθέν που δεν υπογράφηκε λέγοντας ότι συμφώνησαν και οι τρεις.

PHOTO via ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: