Τα περιθώρια του ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία με Τρόικα




Του Χαράλαμπου Ανθόπουλου

Η Iστορία δεν γράφεται με τα «αν». Αν στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 ή του 2008 είχε αλλάξει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η αντιπολίτευση να μην μπορεί να προκαλεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με το μπλοκάρισμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας… Αν, έστω και με τη ρύθμιση αυτή, καθίστατο δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014…

Αν, παρά ταύτα, η Νέα Δημοκρατία κατόρθωνε να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου -αλλά της έλειπαν περίπου 500.000 ψήφοι- και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ… Τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα ήταν δυνατή η σύναψη μιας συμφωνίας με την Ευρωζώνη, που δεν θα ήταν ουσιωδώς διαφορετική από την καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορεί να συνάψει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν θέλω καθόλου να υποτιμήσω τη σημασία της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν αυτή επιτεύχθηκε με το όχι θριαμβευτικό εκλογικό ποσοστό του 36,3 %.

Ούτε να υποβαθμίσω το καλό ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, την κινητικότητά της προς αναζήτηση συμμαχιών με άλλες χώρες της Ευρωζώνης -παραδόξως όμως όχι με την Ισπανία και την Πορτογαλία, κάτι που θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί-, τον φρέσκο αέρα που φέρνει στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ο Αλέξης Τσίπρας και ο homo novus Γιάννης Βαρουφάκης. Πλην, μέχρις ώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται απλώς να έχει «ένα όνειρο», να βγάλει τη χώρα από την οικονομική και κοινωνική κρίση, όχι όμως και ένα συγκεκριμένο σχέδιο, για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, στις δεδομένες συνθήκες. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που άλλαξε μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το status quo στην ελληνική πολιτική, όχι το status quo στην Ευρωζώνη.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργήσει στη διαπραγμάτευση αυτοαναφορικά, με το προεκλογικό του πρόγραμμα ανά χείρας και με μοναδικό σκοπό να προστατεύσει το πολιτικό του κεφάλαιο, η σύγκρουση με την Ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη και η έκβασή της προδιαγεγραμμένη.

Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, είναι Αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: