Stratfor: Οι προκλήσεις για την Ελλάδα παραμένουν




Η απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνει τις προτάσεις της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις οδήγησε κατέστησε δυνατή την παράταση του ελληνικού σχεδίου διάσωσης. Μολονότι η συμφωνία αυτή μειώνει προσωρινά τον κίνδυνο του αποκαλούμενου Grexit η ελληνική κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κρίσιμα εμπόδια τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της είναι τόσο εύθραυστη ώστε θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Η απειλή μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν έχει εξαφανισθεί, κάτι που σημαίνει ότι μετά τον Ιούνιο η Αθήνα θα πρέπει εκ νέου να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, αναφέρει ανώνυμη ανάλυση του STRATFOR με τίτλο «Greece Postpones a Crisis».

Όπως επισημαίνεται η ελληνική κρίση έχει μετατραπεί σε μια ατελείωτη σειρά προθεσμιών και ωρίμανσης χρέους, οι οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εξεύρεση μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις πρώτες εβδομάδες του 2015 ο κύριος στόχος ήταν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και έληγε το ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ αποσκοπεί να κρατήσει το έθνος της Μεσογείου υπό την προστατευτική ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι θα παράσχουν τα απαιτούμενα χρήματα στην Ελλάδα στην περίπτωση ανάγκης. Η απόφαση για παράταση του σχεδίου διάσωσης θα οδηγήσει επίσης σε μια νέα σειρά προθεσμιών, έκτακτων συναντήσεων και συμφωνιών της τελευταίας στιγμής. Ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν κρίσιμες εξελίξεις στο πλαίσιο της ελληνικής κρίσης στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Απριλίου και στα τέλη Ιουνίου, ενώ θα συνεχίσει να επικρέμεται η απειλή ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την νομισματική ένωση.

Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 27η Φεβρουαρίου, όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο Γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας για την Ελλάδα. Η ευρεία συμμαχική κυβέρνηση της Γερμανίας καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του Κοινοβουλίου, το οποίο σημαίνει ότι η Bundestag θα εγκρίνει την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Η κίνηση ωστόσο αυτή θα δημιουργήσει νέα πηγή αντιδράσεων εντός της γερμανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο εύθραυστη στην Ελλάδα, όπου μέλη του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι υπήρξαν μεγάλες παραχωρήσεις στην συμφωνία. Η διαμαρτυρία για τις παραχωρήσεις προήλθε από την Αριστερή Πλατφόρμα, μια ομάδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διάκειται επικριτική έναντι των ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Στις 27 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει την πρώτη διαδήλωση από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού, καθώς το κομουνιστικό κόμμα, ΚΚΕ, διοργανώνει πορεία κατά της συμφωνίας, κάτι που θα δείξει το μέγεθος της στήριξης των Ελλήνων προς την κυβέρνησή τους. Ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι διατηρεί έως τώρα τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν όταν ξεκινήσει η έγκριση των μέτρων, που υποσχέθηκε η Αθήνα στους πιστωτές της, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί πιέσεις για να μην εφαρμόσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη προτείνει στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα στα τέλη Απριλίου, όταν η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει μια πιο περιεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση στο πλαίσιο του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης, ύψους 7 δις ευρώ. Το Βερολίνο συγκατένευσε στην παράταση του ελληνικού σχεδίου διάσωσης καθώς δεν θα δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να πείσει τους πιστωτές της στα τέλη Απριλίου ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σοβαρές, το Eurogroup θα μπορούσε να αρνηθεί την παροχή της δόσης για την αποπληρωμή χρέους και την διατήρηση της λειτουργίας του κράτους.

Εάν επιζήσει η Ελλάδα από όλες αυτές τις πολιτικές και οικονομικές προθεσμίες τους επόμενους μήνες, η σημαντικότερη όλων των προκλήσεων θα ανακύψει στα τέλη Ιουνίου, ημερομηνία ολοκλήρωσης της παράτασης του σχεδίου διάσωσης. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια σειρά υψηλών αποπληρωμών χρέους μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, όπου περιλαμβάνονται δάνεια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και αποπληρωμές έντοκων γραμματίων του Δημοσίου. Αυτό θα φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη κατάσταση αφήνοντάς της τέσσερις βασικές επιλογές:

Πρώτον, η Αθήνα θα μπορούσε να στραφεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά τα επιτόκια που λαμβάνει παραμένουν υψηλά, καθιστώντας την επιλογή εξαιρετικά ακριβή.

Δεύτερον, η Αθήνα θα μπορούσε να ζητήσει ένα νέο σχέδιο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Αυτό θα ήταν πολύ μικρότερο από τα προηγούμενα, περίπου 20 δις ευρώ, αλλά θα ήταν πολιτικά εκρηκτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, η Αθήνα θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τέτοιο τρόπο που θα ήταν ελκυστικό για τους δανειστές της. Η Ελλάδα έχει προτείνει ήδη μια ανταλλαγή χρέους που θα συνδέει, μέρους του χρέους της με την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία ομολόγων αέναης διάρκειας («perpetual bonds») που θα διακρατεί η ΕΚΤ. Αυτό όμως που είναι ελκυστικό οικονομικά ενδέχεται να μην είναι ελκυστικό από πολιτικά. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης αντιτίθενται στην όποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αυτή η πραγματικότητα δεν αναμένεται να αλλάξει έως τον Ιούνιο.

Τέταρτον, Η Ελλάδα θα μπορούσε να πτωχεύσει. Δεν είναι το σενάριο το σενάριο που θα προτιμούσε η Αθήνα αλλά η χρεοκοπία θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή εάν η Βόρεια Ευρώπη απορρίψει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση χρέους. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα υποχρεώνονταν ενδεχομένως σε έξοδο από την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα σταματούσε να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και η Αθήνα θα υποχρεώνονταν να τυπώσει δικό της νόμισμα. Οι ακριβείς συνθήκες που θα συνέβαιναν όλα αυτά είναι αδύνατο να προβλεφθούν, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει μια μορφή γνωμοδότησης των Ελλήνων ψηφοφόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να θέσει τέλος στα μέτρα λιτότητας και για να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της Ελλάδας. Εάν η Ελλάδα αποτύχει να φθάσει σε συμφωνία για απομείωση του χρέους, η Αθήνα θα μπορούσε να οργανώσει δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές βασιζόμενη στην υπόσχεση της χρεοκοπίας.

Η περίοδος των κρίσιμων προθεσμιών, των εντατικών διαπραγματεύσεων και έκτακτων συναντήσεων είναι δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πραγματικότητα η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο έντονη. Με μια τόσο εύθραυστη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της και μια πιθανή ασταθή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν υπάρχει εύκολη λύση στον ορίζοντα για την ελληνική κρίση. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει τις επιλογές της προσεκτικά όσο πλησιάζει η κάθε καταληκτική ημερομηνία και το κάθε έργο. Το μέλλον της ένταξής της στην Ευρωζώνη είναι αβέβαιο, ενώ τα άλλα χρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη θα παρακολουθούν στενά.

https://www.stratfor.com/analysis/greece-postpones-crisis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: