Η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Μινσκ με στόχο να μπει ένα τέλος στην ουκρανική κρίση συνιστά μόνο “μια αχτίδα ελπίδας” και το αποτέλεσμά της είναι “αβέβαιο”, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Η σύνοδος αυτή, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο “είναι μια αναλαμπή ελπίδας αλλά τίποτα περισσότερο”, τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. “Είναι αβέβαιο το αν θα μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα”, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αμφιβολίες που έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι η Μέρκελ θα συνοδεύεται στη σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο σκεπτικισμός του Βερολίνου, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση αυτή, έρχεται σε αντίθεση με την αισιοδοξία που εκφράζει η Μόσχα. Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για “αξιοσημείωτη πρόοδο” στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής “ένα σημείο καμπής, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο” σημειώνοντας ότι προσφέρεται στη Ρωσία “μια ευκαιρία να συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης”.

“Εάν βρεθεί μια συμφωνία, αυτό δεν θα είναι το τέλος των δυσκολιών. Όμως εάν το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι αρνητικό, τότε όλες οι πιθανότητες, όλες οι εξελίξεις που μπορεί να φανταστεί κανείς είναι δυνατές και ορισμένες από αυτές τις προοπτικές είναι ανησυχητικές”, πρόσθεσε η Μογκερίνι σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Απόψε, προσφέρεται στη Ρωσία η ευκαιρία να εμφανιστεί ως υπεύθυνος παράγοντας και να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αυτονομιστές ώστε να βρεθεί μια λύση στην κρίση, να αποκατασταθεί η ειρήνη και να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες που έχει παραβιάσει. Η ευκαιρία είναι εκεί, πρέπει να την αδράξει και να βάλει τέλος στη σύγκρουση”, επέμεινε η Μογκερίνι.

“Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να θεωρεί τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πεδίο αντιπαράθεσης. Είμαστε γείτονες, μολονότι προς το παρόν δεν είμαστε εταίροι (…). Πρέπει να καταστεί σαφές ότι επαφίεται στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία να αποφασίζουν για το μέλλον και το παρόν τους”, υπογράμμισε αναφερόμενη στις τρεις χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης με την ΕΕ. “Δεν τίθεται θέμα να χτίσουμε ένα καινούριο τείχος, να δημιουργήσουμε χάσματα μεταξύ εκείνων και ημών”, κατέληξε.

Ποροσένκο: Αν δεν υπάρχει συμφωνία θα κηρύξουμε στρατιωτικό νόμο

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα έτοιμος να “επιβάλει το στρατιωτικό νόμο σε όλο το ουκρανικό έδαφος” σε περίπτωση που αποτύχει η ειρηνευτική διάσκεψη του Μινσκ, στην οποία η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι θα μιλήσουν “με μία φωνή”.

“Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής: είτε θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο δια της διπλωματικής οδού, είτε θα υπάρξει ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς. Εγώ ο ίδιος, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε τον στρατιωτικό νόμο σε όλο το ουκρανικό έδαφος (…) σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης”, δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου λίγες ώρες πριν συναντηθεί στο Μινσκ με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

“Είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά αν χρειάζεται, θα σπάσουμε τα μούτρα του εχθρού. Αν πρέπει να υπερασπίσουμε τη γη μας, θα το κάνουμε. Δυστυχώς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αυτές επιλογές”.

Ο Ποροσένκο δήλωσε εξάλλου πως το Κίεβο, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα μιλήσουν “με μια φωνή” στο Μινσκ για να ζητήσουν μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. “Σας διαβεβαιώνω πως η Ουκρανία και η ΕΕ θα έχουν μια κοινή θέση κατά τη σύνοδο κορυφής του Μινσκ και θα μιλήσουν με μια φωνή”, τόνισε.

“Η προτεραιότητα είναι μια κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις”, πρόσθεσε.

Ο ουκρανός πρόεδρος απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα μιας “ομοσπονδοποίησης” της Ουκρανίας η οποία προτείνεται από τη Ρωσία και θα επέτρεπε να εμποδιστεί η φιλοδυτική κατεύθυνση της Ουκρανίας μέσω του δικαιώματος του βέτο που θα είχαν οι φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές.

“Το γειτονικό κράτος επιχειρεί επίμονα να εξαγάγει την ιδέα μιας ομοσπονδοποίησης. Η ειρωνεία είναι πως το γειτονικό κράτος είναι το πιο συγκεντρωτικό της περιοχής”, υπογράμμισε ο Ποροσένκο σε μια σαφή αναφορά στη Ρωσία.

“Η αποκέντρωση που επεξεργαζόμαστε δεν έχει καμιά σχέση με μια ομοσπονδοποίηση. Η Ουκρανία υπήρξε και θα παραμείνει ένα ενωτικό κράτος”, επέμεινε.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: