Συμπαράταξη στην Ελλάδα για έξοδο από την κρίση




Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ*

Η ευθεία αμφισβήτηση της Τρόικας από τη νέα ελληνική Κυβέρνηση επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη άμεσης κατάργησής της. Πέραν του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι η Τρόικα είναι μη δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο, που δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο, σε αυτή μετέχει ένας εξωευρωπαϊκός θεσμός, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην περίπτωση της Κύπρου, τα έργα και οι ημέρες της Τρόικας οδήγησαν σε μια πορεία συνεχούς κατολίσθησης στην ύφεση, σε δραματική αύξηση της ανεργίας, σε μαζική μετανάστευση των νέων και σε ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημοσίου χρέους.

Όμως δεν είναι μόνο η επιβολή της λιτότητας, της υπερφορολόγησης, του βίαιου μετασχηματισμού του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας. Είναι η βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά που επιβάλλεται από τους δανειστές, που θυμίζει αποικιακές εποχές. Δεν μας επιτρέπεται να αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Ακυρώνεται ο ρόλος της Βουλής, αφού μετατρέπεται σε βιομηχανία επικύρωσης αποφάσεων, που λαμβάνονται σε εξωθεσμικά κέντρα. Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αντικαθίσταται με την καθεστωτική εξουσία της Τρόικας, που λειτουργεί ως «υπερκράτος».

Σε τελική ανάλυση είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε ξανά τη δημοκρατία, ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Γιατί σήμερα η δημοκρατία λειτουργεί υπό καθεστώς εκβιασμού.

Η επαναφορά του θέματος παραμερισμού και κατάργησης της Τρόικας αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυπριακή Κυβέρνηση να συμπαραταχθεί αποφασιστικά με την ελληνική Κυβέρνηση στις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για την επαναδιαπραγμάτευση της μνημονιακής σύμβασης.

Παρά την άρνηση αλληλεγγύης από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της Ε.Ε., δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας. Η θέση μας παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι. Επιμένοντας σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Αγωνιζόμενοι με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, για να αλλάξουν οι σημερινές άδικες και εν πολλοίς κοινωνικά ανάλγητες συμπεριφορές. Άλλωστε η σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση είναι έκφραση μιας ευρύτερης συστημικής ευρωπαϊκής κρίσης που υποδεικνύει την ανάγκη συμμαχίας των λαών του Νότου αλλά και των εργαζομένων του Βορρά, για να υπάρξει μια πραγματική εναλλακτική πρόταση στην κρίση.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, χρέος μας είναι να αντισταθούμε στις μεθοδεύσεις εξουθένωσης και να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης. Επιβάλλεται ενότητα, εθνική συνεννόηση και ομοψυχία. Επιβάλλεται εκδήλωση αλληλεγγύης για να αντέξουμε τις δυσκολίες και να βγάλουμε τις χώρες μας από την κρίση.

Τέλος είναι αναγκαία η μέγιστη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και Κυβέρνησης για συνομολόγηση μιας εθνικής συμφωνίας, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη συντομότερη δυνατή έξοδο από το μνημόνιο, για την οικονομική ανασυγκρότηση και για την ανάκτηση της εθνικής και της κρατικής μας κυριαρχίας.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα προσφέρουμε στον λαό μας, που αναμένει διέξοδο στα αδιέξοδα και ελπίδα για το μέλλον.

* Ο Γιαννάκης Ομήρου είναι πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: