Σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ… Νετανιάχου: Δεν αφήνω Ιράν με πυρηνικά-Κέρι: Κάνεις λάθος




Σε μετωπική σύγκρουση των Αμερικανών με τους Ισραηλινούς έχει εξελιχθεί η επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού του εβραϊκού κράτους, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου στις 3 Μαρτίου, για το θέμα του Ιράν, μια ομιλία που οργανώθηκε από τη ρεπουμπλικανική ηγεσία, χωρίς τη συμφωνία του Λευκού Οίκου, με συνεχείς δηλώσεις εκατέρωθεν, χωρίς κάποια από τις δυο πλευρές να δείχνει διάθεση συμβιβασμού, οδηγώντας τις διμερείς σχέσεις στα άκρα…

Οι Αμερικανοί μιλούν για «λανθασμένη κρίση» του Νετανιάχου στο ζήτημα και λαμβάνουν την απάντηση ότι σε ένα θέμα ζωής και θανάτου για το Ισραήλ δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο υπαναχώρησης, ενώ εκτοξεύεται και η βαρύτατη κατηγορία, ότι οι «παγκόσμιες δυνάμεις» έχουν λησμονήσει τη δέσμευσή τους να αποτρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε, ότι η συμφωνία που αρχίζει να διαφαίνεται με το Ιράν, θα επιτρέψει σε μια χώρα η οποία στο παρελθόν έχει απειλήσει να καταστρέψει το Ισραήλ, να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο: «Σέβομαι τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όμως σε ένα τόσο αποφασιστικό ζήτημα που μπορεί να καθορίσει αν θα επιβιώσουμε ή όχι, πρέπει να κάνω τα πάντα για να αποτρέψω έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο για το Ισραήλ».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, απαντώντας στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «ενδέχεται να κάνει λάθος» στις εκτιμήσεις του για το θέμα. Καταβάλλοντας ωστόσο προσπάθεια να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στις διμερείς σχέσεις, συνέστησε στους Αμερικανούς βουλευτές να περιμένουν να ακούσουν τι θα πει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την ερχόμενη Τρίτη στην ομιλία του.

Η σύγκρουση των δυο χωρών όμως έχει αντίκτυπο και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο στις ΗΠΑ, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν το Κογκρέσο, συμφωνούν με τη στάση του Νετανιάχου, αφού και οι ίδιοι αντιτίθενται προοπτική επίτευξης συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στο θέμα παρενέβη και η Αμερικανίδα σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Σούζαν Ράις, η οποία κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ότι αγνόησε το πρωτόκολλο που προβλέπει να ειδοποιείται προηγουμένως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, και προσκάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις ήταν ανέκαθεν βασισμένες στη δικομματική συναίνεση (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και Δημοκρατικό Κόμμα), δήλωσε η Σούζαν Ράις σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Πίσω από όλη τη μεθόδευση, η Ράις διακρίνει εσωτερική πολιτική σκοπιμότητα εκατέρωθεν (Ρεπουμπλικάνοι και Λικούντ), καθώς σε δύο εβδομάδες θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές στο Ισραήλ.

Με αυτό το επιχείρημα, ο πρόεδρος Ομπάμα και άλλα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος, έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραβρεθούν στην ομιλία, καθώς αυτό θα συνιστούσε μεροληπτική ενέργεια εν όψει των ισραηλινών εκλογών σε 15 ημέρες. Δημοκρατικοί ζητούν πλέον την έστω και την τελευταία στιγμή αναβολή της ομιλίας.

Αιχμηρός στις δηλώσεις του ήταν όμως και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο περιορισμού των σχέσεων σε μια σχέση πολιτικών κομμάτων, κάτι που θα ήταν καταστροφικό: «Ο πρόεδρος έχει πει ότι η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ δεν μπορεί απλώς να περιοριστεί σε μια σχέση μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Λικούντ», είπε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο κόμμα του Νετανιάχου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: