Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Εντολή για κατάπαυση του πυρός έδωσε στις 00:00 στα στρατεύματα της χώρας του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ουκρανικής ηγεσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο Ποροσένκο προειδοποίησε παράλληλα τους αντάρτες κατά της συνέχισης των επιθέσεων στην πόλη Ντεμπαλτσέβε.

Σύμφωνα με αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης, λίγα λεπτά μετά τις 00:00, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, έπαυσαν να ακούγονται πυρά. Οι ηγέτες των αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ έδωσαν επίσης εντολή στις δυνάμεις τους για παύση του πυρός, αν και μάχες μαίνονταν κοντά στην πόλη Ντεμπαλτσέβε λίγες μόλις ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

Τόσο η Ουκρανία όσο και οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία για την αποστολή στρατευμάτων και όπλων στους αυτονομιστές, κάτι που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως αρνηθεί.

Ο Ποροσένκο εξέφρασε την ελπίδα του ότι «ίσως η τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη να μην πάει χαμένη». Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουκρανία ήταν πάντα συνεπής στις διεθνείς της υποχρεώσεις «κάτι που σκοπεύει να αποδείξει και αυτή τη φορά».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας στο Μινσκ ετέθη σε ισχύ στις 00.00 (ώρα Ουκρανία και ώρα Ελλάδος), ως πρώτο βήμα στο πλαίσιο ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό μίας σύρραξης που έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.500 ανθρώπων σε διάστημα δέκα μηνών μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σποραδικά πυρά ακούστηκαν στην περιοχή του Ντονέτσκ λίγη ώρα μετά την έναρξη της εκεχειρίας, για να σταματήσουν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και την καγελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ λίγη ώρα πριν από την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχιση των συγκρούσεων στην περιοχή της πόλης Ντεμπάλτσεβε και απηύθυνε έκκληση για εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή για να εξετάσουν την κατάσταση μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 00.00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Επειτα από δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες το Σάββατο των σχημάτων Ολάντ-Μέρκελ-Ποροσένκο και Ολάντ-Μέρκελ-Πούτιν, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να τηλεφωνηθούν την Κυριακή για να εξετάσουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, την προσήλωσή του στην οποία εξέφρασε και πάλι ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη συνομιλία του με τους Ολάντ και Μέρκελ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης κατά τη συνομιλία αυτή ότι οι φιλορώσοι αντάρτες είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν την κατάπαυση του πυρός.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: