Ρωσικό βομβαρδιστικό με πυρηνικά πάνω από τη Βρετανία;




Ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Tu-95MC «Bear», φέρεται να πέταξε πάνω από το αγγλικό κανάλι την περασμένη εβδομάδα (σε σχηματισμό με άλλο ένα), μεταφέροντας τουλάχιστον ένα πυρηνικό βλήμα το οποίο εκτοξεύεται και αναζητά για να καταστρέψει υποβρύχιο κλάσης Vanguard…

Πως το έμαθαν όμως οι Βρετανοί και συγκεκριμένα το υπουργείο Άμυνας από το οποίο προέρχεται η διαρροή προς τη «Sunday Express»; Το δημοσίευμα ανέφερε ότι μαχητικά αεροσκάφη τύπου EF-2000 Typhoon της RAF (Royal Air Force) απογειώθηκαν για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Συναγερμό όμως σήμανε μια υποκλοπή από συνομιλία στο πιλοτήριο η οποία μεταφέρθηκε σε «χρόνο μηδέν» στην πολιτική ηγεσία της χώρας, στον υπουργό Άμυνας, Μάικλ Φάλον και τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Σταθμός ακροάσεως των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας, είχε ακούσει τους πιλότους να συζητούν για το φορτίο που μετέφεραν και ειδοποίησαν ακαριαία τους Βρετανούς…

Η ρωσική πλευρά, καταρχήν, δηλώνει ότι δεν υπήρξε παραβίαση του βρετανικού ή άλλου εναέριου χώρου, καθώς η διέλευση έγινε στην αποκαλούμενη ζώνη βρετανικών συμφερόντων, τουλάχιστον σε απόσταση 25 μιλίων από τον εναέριο χώρο και ψέγει τους Βρετανούς ότι ακολουθούν την τακτική των Αμερικανών απογειώνοντας μαχητικά ενώ δεν υφίσταται παραβίαση.

Η πλευρά των Βρετανών – και των Αμερικανών – μιλά για «σκοπίμως προκλητική» συμπεριφορά της Ρωσίας, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο κλήθηκε στο Foreign Office. Επιχειρησιακά, είναι προφανές, ότι η αεροπορική δύναμη κάποιου κράτους δεν θα περιμένει την είσοδο στον εναέριο χώρο βομβαρδιστικό που το βλέπει και θα μπορούσε να φέρει πυρηνικά όπλα. Εξάλλου και μιλώντας θεωρητικά, αυτό θα άφηνε ανοικτό παράθυρο εκδήλωσης αιφνιδιαστικής επίθεσης…

Κάπου εδώ αρχίζουν… τα ευτράπελα. Οι Ρώσοι, μέσω πηγής του υπουργείου Άμυνας, δήλωσαν ότι τα δύο βομβαρδιστικά ήταν άοπλα και βρίσκονταν σε περιπολία – εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας 19 ωρών, κατηγορώντας τους Βρετανούς για εμπλοκή σε ένα είδος «παραπληροφόρησης» (disinformation).

Ας το δούμε το θέμα λίγο πιο… συστηματικά, Πόσες πιθανότητες θα είχε οι Ρώσοι όντως να φόρτωναν πυρηνικό βλήμα στο βομβαρδιστικό; Εκτίμησή μας είναι πως ελάχιστες. Τι έγινε λοιπόν; Πιθανότατα σχεδίασαν και εκτέλεσαν ένα «χουνέρι» στις χώρες της Δύσης από τις οποίες πέρασαν, όχι μόνο για να τις «εκθέσουν» και να τις «εκφοβίσουν», αλλά ενδεχομένως και για να αποσπάσουν πληροφορίες…

Δηλαδή, οι πιλότοι ήταν δασκαλεμένοι να ανοίξουν μια συζήτηση – πιθανότατα σε συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής… – από την οποία να προέκυπτε το επιθυμητό «πυρηνικό» συμπέρασμα, προσδοκώντας αυτή να υποκλαπεί! Όπως κι έγινε. Αυτή μάλιστα η συζήτηση θα μπορούσε να έχει διεξαχθεί με τη χρήση κωδικών εκφράσεων. Όσα ακολούθησαν ήταν εύκολο να προβλεφθούν.

Σήμανε συναγερμός. Ειδοποιήθηκε η πολιτική ηγεσία. Το στοίχημα για τους Ρώσους ήταν η διαρροή και δημοσιοποίηση της υπόθεσης, όπως κι έγινε. Αυτό, θεωρητικά μιλώντας πάντα, έδωσε ευκαιρία στις ρωσικές αρμόδιες υπηρεσίες να εξάγουν κάποια συμπεράσματα για το τι γνωρίζουν οι αντίπαλοί τους όσον αφορά τον κώδικα στις συνομιλίες τους…

Αυτό το «παιχνίδι» της γάτας με το ποντίκι η Δύση το έπαιζε συστηματικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με την πρώην Σοβιετική Ένωση. Δυστυχώς, συμπεριφερόμενες «παράλογα» (η έννοια της «λογικής» έχει διαφορετικό περιεχόμενο στη στρατηγική, όπου διαπρεπείς αναλυτές έχουν αναφερθεί στην ενίοτε «παράλογη λογική» της), οι δυο πλευρές αδυνατούν να βρεθούν κάπου στη μέση της διαδρομής, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να υπάρξει ενός είδους «συνδιαχείριση» της διεθνούς ασφάλειας, προτού η ανθρωπότητα μπλέξει σε μεγάλες περιπέτειες.

ΠΗΓΗ: www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: