Πιέση στον Ομπάμα να στείλει όπλα στην Ουκρανία




Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων καταρτίζουν ένα νομοσχέδιο με στόχο να δεσμεύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παράσχει «βοήθεια σε θανατηφόρο εξοπλισμό» στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα συνεργάτες των μελών της διαρκούς αυτής επιτροπής, σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.

Οι βουλευτές Μακ Θόρνμπερι των Δημοκρατικών και Άνταμ Σμιθ των Δημοκρατικών βρίσκονται «σε προχωρημένες συζητήσεις» που αφορούν το νομοσχέδιο για την παροχή αυτού του είδους στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές.

Η Γερουσία των ΗΠΑ καθώς και η Βουλή ενέκριναν ομόφωνα τον Δεκέμβριο ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε την αποστολή όπλων στο Κίεβο για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε μεν το νομοσχέδιο αυτό, αλλά έχει το περιθώριο να επιλέξει το εάν και το πότε θα εγκρίνει την αποστολή τέτοιας βοήθειας στις δυνάμεις της Ουκρανίας. Πολλοί βουλευτές ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα να ξεκινήσει άμεσα την αποστολή των όπλων στο Κίεβο.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα από κοινού με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει όλες τις επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στην παράδοση θανατηφόρων όπλων στον ουκρανικό στρατό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: