Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από την Κυριακή στην Ουκρανία




Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επετεύχθη στην Ουκρανία, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να την επιβεβαιώνει σε συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ της Λευκορωσίας, μετά από 15 βασανιστικές ώρες συνομιλιών. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε και από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Η συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή την ερχόμενη Κυριακή, προσθέτοντας ότι θα αποσυρθούν – προφανώς εκατέρωθεν – οι δυνάμεις πυροβολικού, που έχουν σπείρει τον θάνατο στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους Ουκρανούς να εισαγάγουν συνταγματικές αλλαγές και να προστατεύσουν τα δικαιώματα όλων των Ουκρναών πολιτών ανεξαιρέτως…

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Παραμένουν ελπίδες για ειρήνη στην Ουκρανία, συμφωνία με ΔΝΤ

Συνεχίζονται οι επίπονες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης στην κρίση της Ουκρανίας, με ολοένα και μειούμενες όμως τις ελπίδες. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε, σε ένα διάλειμμα των διαπραγματεύσεων ότι το Κρεμλίνο εμμένει στις θέσεις του και δεν υποχωρεί ούτε κατά κεραία.Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για την υπογραφή, πάντως, ενός προσύμφωνου, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες. Πιθανότατα το έγγραφο αυτό, εάν υπάρχει, θα είναι ένα σχέδιο κοινής διακοίνωσης και όχι σχέδιο συμφωνίας. Αν υπάρξει σχέδιο συμφωνίας θα σταλεί προς μελέτη και στους ρωσόφωνους αυτονομιστές, για έγκριση.

Οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ διεξάγονται την ώρα που οι μάχες στην Αν. Ουκρανία μαίνονται, Εχθές σκοτώθηκαν 19 Ουκρανοί στρατιώτες, από πυρά ρωσόφωνων, στην πόλη Ντεμπαλτσέφε, ενώ και σήμερα το πρωί έγιναν βομβαρδισμοί πυροβολικού. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή, έως τώρα, σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την κρίση αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας και σκέπτονται να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς, καθώς η Ρωσία εξοπλίζει τους αυτονομιστές. Ήδη βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός νέου ψυχρού πολέμου, με την πρώτη «δι’ αντιπροσώπων σύγκρουση» (proxy war) να έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή στο Μινσκ «διεξάγεται ένας πόλεμος νεύρων», όπως χαρακτηριστικά είπε ένας εκ των συμβούλων του Ουκρανού προέδρου. Ο ίδιος ο Ποροσένκο είπε πως αν δεν υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση η σύγκρουση θα λάβει σύντομα, ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Από την εξέλιξη των συνομιλιών εξαρτάται και η επιβολή ή όχι νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Πάντως οι συνομιλίες μάλλον εκλαμβάνονται από τη ρωσική πλευρά ως σημείο αδυναμίας του αντιπάλου. Αλλιώς δεν εξηγείται πως φάλαγγες ρωσικών τεθωρακισμένων, χωρίς διακριτικά, προωθούνται, συνεχώς προς το Ντεμπαλτσέβε, την ώρα μάλιστα που η Ρωσία διεξάγει νέες ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του και του δήλωσε πως το κόστος της υποστήριξης των αυτονομιστών θα καταστεί πολύ υψηλό για τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σε βάθος τετραετίας τα χρήματα που θα λάβει η Ουκρανία ανέρχονται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, στη χώρα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της οικονομίας, με σκοπό την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα. Με τη Ρωσία όμως στα σύνορα και την αστάθεια να παραμονεύει να παρασύρει συνολικότερα τη χώρα, όχι μόνο το ανατολικό Ρωσόφωνο τμήμα της, οι μεταρρυθμίσεις που νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε κοινωνικής αναταραχή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν «βούτυρο στο ψωμί» της Μόσχας.

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/news/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: