Παραδόθηκε η λίστα, «ξεχάστε Grexit» λέει ο Ντάισελμπλουμ




Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το αποκαλούμενο Grexit δεν υπάρχει ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού των Ευρωπαίων, έδωσε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι έχει γίνει πολλή δουλειά για να διατηρηθεί η Ευρωζώνη ακέραια. Παράλληλα, ενημέρωσε για την αποστολή της ελληνικής επιστολής για τις μεταρρυθμίσεις…

«Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Όπως αναφέρει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης τόνισε ακόμα ότι η λίστα που κατετέθηκε είναι ένα πρώτο βήμα και θα χρειαστεί χρόνος για να μπούμε στις λεπτομέρειες. Επισήμανε ότι χρήματα θα δωθούν στην Αθήνα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε αρκετές φορές ότι οι ελληνικές Αρχές πρέπει να συνεργαστούν με τις ευρωπαϊκές Αρχές ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία. Όπως είπε μπορούν να αντικασταθούν υφιστάμενα μέτρα με άλλα, πάντα σε συνεργασία με τους Θεσμούς.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Χθες παρουσίασαν τα μέτρα που προτίθεται να πάρει. Σήμερα θα γίνει η αξιολόγηση τους απ’ τους Θεσμούς ώστε να έχουμε μία πρώτη άποψη εάν είναι επαρκή για να ξεκινήσουμε από κάπου», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή για τις μεταρρυθμίσεις, έχουν άλλο όραμα και γι αυτό θα υπάρξει τροποποίηση συμφωνίας. Θέλουν επίσης σταθερότητα… Όμως η ευελιξία εντός του προγράμματος πάντα υπήρχε. Πάντα διαπραγματευόμασταν με τις κυβερνήσεις αλλαγές, χρονοδιαγράμματα, μέτρα κοκ. Πρέπει όμως να υπάρχει συνεργασία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup βέβαια αυτές οι αλλαγές λχ δεν μπορούν να φθάσουν να “ξηλώσουν” το μισό πρόγραμμα. «Πρέπει να υπάρχει συνεργασία εφόσον θέλουν χρηματοδότηση απ’ την Ευρώπη. Η λίστα είναι το πρώτο βήμα. Να μας πουν τι θέλουν να αντικαταστήσουν και αργότερα να κάνουμε μία νέα συμφωνία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: