Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έκαναν γνωστό χθες ότι εκτέλεσαν τον Ιάπωνα όμηρο Κέντζι Γκότο, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η ανακοίνωση έγινε μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter που παραπέμπει σε ένα βίντεο το οποίο μεταφορτώθηκε στο YouTube από το αλ Φουρκάν, την υπηρεσία των τζιχαντιστών του ΙΚ που διανέμει τις ανακοινώσεις τους.

Το βίντεο, σύμφωνα με το Ρόιτερς, δείχνει έναν μαυροντυμένο άνδρα που φοράει κουκούλα να στέκεται πάνω από τον Γκότο κρατώντας ένα μαχαίρι στον λαιμό του. Το επόμενο πλάνο απεικονίζει μια σορό με ένα κομμένο κεφάλι τοποθετημένο πάνω της.

Το Ρόιτερς διευκρινίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει κατά πόσον το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό, αν και αργότερα υπήρξε επιβεβαίωση.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο μασκοφόρος δηλώνει: «Λόγω της απερίσκεπτης απόφασής σου να συμμετάσχεις σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί, αυτό το μαχαίρι δεν θα σφάξει μόνο τον Κέντζι, αλλά θα συνεχίσει, θα φέρει τη σφαγή όπου κι αν βρίσκονται οι άνθρωποί σου. Αρχίζει ο εφιάλτης για την Ιαπωνία».

Η κυβέρνηση του Άμπε προσπαθούσε εντατικά τις τελευταίες ημέρες να επιτύχει την απελευθέρωση του Γκότο, ενός βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή που είχε απαχθεί από τζιχαντιστές στα τέλη του Οκτωβρίου, όταν είχε πάει στη Συρία στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να απελευθερωθεί ένας άλλος Ιάπωνας όμηρος, ο Χαρούνα Γιουκάουα.

Σίνζο Άμπε: Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τους τρομοκράτες

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι διακατέχεται από οργή και τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει στην «τρομοκρατία», μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο καταγράφεται η εκτέλεση και του δεύτερου Ιάπωνα ομήρου που κρατούσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια ποταπή, φρικτή, για την οποία είμαι πολύ οργισμένος», είπε ο Άμπε στους δημοσιογράφους, εμφανώς ταραγμένος, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη εναντίον «της τρομοκρατίας», την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

«Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τους τρομοκράτες αυτούς», είπε ο Άμπε.

«Η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να προσαχθούν εκείνοι που ευθύνονται για το έγκλημα αυτό ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Ομπάμα: Αποτρόπαια δολοφονία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε το Σάββατο την «αποτρόπαια δολοφονία» του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο, τον οποίο κρατούσε όμηρο η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο Αμερικανός ηγέτης πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου καταστρέψουν την εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ειδεχθή δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο από την τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα αναφερόμενος στο βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωση στο οποίο φαίνεται το αποκεφαλισμένο σώμα του Γκότο.

«Στεκούμενες δίπλα σε ένα τεράστιο συνασπισμό συμμάχων και εταίρων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση για την αποδυνάμωση και τελικά την εκμηδένιση του ΙΚ» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ιάπωνες ειδικοί: Γνήσιο το βίντεο

Λίγο νωρίτερα, Ιάπωνες ειδικοί επιβεβαίωσαν πως το βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει η οργάνωση με τη δολοφονία του Γκότο είναι αυθεντικό.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Γκεν Νακατάνι, το βίντεο που δημοσιοποίησε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και στο οποίο «φαίνεται» η δολοφονία διά αποκεφαλισμού του Ιάπωνα ομήρου δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο.

Το τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Τόκιο ενημέρωσε για τις εξελίξεις υπουργούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, λέγοντας ότι το βίντεο «έχει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας», δήλωσε ο Νακατάνι στους δημοσιογράφους.

Το βίντεο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δείχνει έναν μαυροντυμένο άνδρα που φοράει κουκούλα να στέκεται πάνω από τον Γκότο κρατώντας ένα μαχαίρι στον λαιμό του. Το επόμενο πλάνο απεικονίζει μια σορό με ένα κομμένο κεφάλι τοποθετημένο επάνω της.

Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι εξετάζουν το βίντεο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το υλικό είναι αυθεντικό.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: