Ολες οι ελπίδες στον Ομπάμα – Αύριο υποδέχεται στο Λευκό Οίκο την σκληρή Ανγκελα Δωροθέα Μέρκελ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Κρίσιμη γιά την Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί η συνάντηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο Λευκό Οίκο, αφού το ελληνικό πρόβλημα και γενικά η κρίση στην Ευρωζώνη μέσω της ενότητας «για την ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο», είναι στην ατζέντα των αμερικανο-γερμανικών συνομιλιών. Ο Αμερικανός ηγέτης προτίθεται να εκφράσει τις θέσεις του και για τη λιτότητα, την οποία απορρίπτει ως μη επαρκές μέτρο για την «διόρθωση» μίας οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται σημαντική η απόφαση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες. Η κ. Λαγκάρντ θα ταξιδεύσει στη βελγική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να συζητηθεί και εκεί η οικονομική κρίση στο πλαίσιο της συνάντησης των G-20, πάντα με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη.

Στην Ουάσιγκτον δεν αποκλείουν συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην περίπτωση που ο τελευταίος εκφράσει τη διάθεση να ενημερώσει την κ. Λαγκάρντ για τις τελικές αποφάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ως γνωστόν, η Αθήνα επιθυμεί να τερματίσει τη συνεργασία και τη λειτουργία της Τρόικα, που ειναι ταυτισμένη με την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, αλλά μερικά από τα στελέχη της κυβέρνησης αισθάνονται ότι σε κάποια κρίσιμα θέματα, όπως το κούρεμα του χρέους και την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλος και πολύτιμος σύμμαχος.

Αναφορικά με την ισχυρή παρέμβαση του Προέδρου Ομπάμα, την περασμένη Κυριακή μέσω του CNN, αυτή πρέπει να ειδωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των αμερικανικών στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων. Σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε το «ΕτΚ», το επιχείρημα είναι πολύ απλό και απόλυτα ορθόν: Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Προέδρου Ομπάμα, όντως πιστεύουν ότι η μικρή Ελλάδα και η εξίσου μικρή (σε όγκο) οικονομία της επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Ευρωζώνης, και λόγω αυτού, θα μπορούσε να προκληθεί ζημία στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Η αναφορά στο θέμα αυτό του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ήταν σαφής και αποτελεί το κεντρικό συμπέρασμα των οικονομολόγων, όπως παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο Ομπάμα. Η θέση αυτή θα εκφραστεί και αύριο από τον Αμερικανό ηγέτη στη συνομιλία του με την κ. Μέρκελ, και ουσιαστικά πρόκειται για το κεντρικό σύνθημα του κ. Ομπάμα τα τελευταία έξι χρόνια. Υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την ανάπτυξη και πιστεύει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση, αλλά άδικη τιμωρία των πολιτών, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, του ελληνικού λαού.

Ενα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε τη φραστική μετωπική σύγκρουση με την κ. Μέρκελ, η οποία –σύμφωνα με πληροφορίες- του ζήτησε να τηρήσει τους διπλωματικούς όρους και πρακτικές, και να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ευρώπης. Σ’ αυτή την υπενθύμιση οφείλεται η μερική αναδίπλωση του Λευκού Οίκου σε ότι αφορά την αρχική δήλωση του κ. Ομπάμα. Ο τελευταίος παρουσιάζεται «έντονα αγχωμένος» για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και πιστεύει ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη κράτησε αρκετά και πρέπει να αλλάξει άμεσα η πολιτική της λιτότητας,με ενέργειες που θα οδηγούν στην ανάπτυξη.

Ενώ το μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό δεν αλλάζει και εννοεί μέχρι και το τελευταίο «γιώτα» όσα ειπε, και τα οποία εκφράστηκαν μέσω της συνέντευξης στο CNN, τονίστηκε με τον πλέον ισχυρό τρόπο ότι αποτελεί στρατηγικό (και όχι μόνο) συμφέρον για τις ΗΠΑ η συνεννόηση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Οι Αμερικανοί ζητούν επιτακτικά από τα ενδιαφερόμενα μέρη να εξεύρουν λύση το συντομότερο δυνατόν.

Την περασμένη Τετάρτη, στη διάρκεια κλειστής ενημέρωσης για την επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου «διόρθωσε» τις εντυπώσεις όσον αφορά την αμερικανική θέση έναντι της Ελλάδας και των ΗΠΑ:

“Υποστηρίζουμε», είπε, «τις προσπάθειες της Ευρώπης να τονώσει την ανάκαμψή της. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργασθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ. Αυτή τη συμβουλή της δώσαμε και ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες εξελίσσονται τώρα με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης. Είμαστε υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης με ένα ισχυρό ευρώ και υπέρ της ακεραιότητας της ευρωζώνης”.

Η δήλωση αποτελεί κατεύθυνση για όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που ασχολούνται με την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωζώνη. Και επειδή αμφισβητήθηκε αυτή η τοποθέτηση, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα επανέλαβε τη δήλωση τονίζοντας επίσης την αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Αμερικής ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική». Ο κ. Πιρς εξέφρασε και την άποψη που μοιράστηκαν με τους συνομιλητές τους τα μέλη της αμερικανικής αποστολής ότι «κατά την άποψη των ΗΠΑ, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα ασκήσει πίεση ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης, την οποία οι Αμερικανοί θεωρούν πιθανή και βεβαίως «την φοβούνται». Αναμένεται δε να κινηθεί «προστατευτικά» προς τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με την πηγή αισθάνεται ότι οι Ελληνες πολίτες αξίζουν μεγάλου σεβασμού…

 

Στο ΔΝΤ τηρούν στάση αναμονής, διότι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν επηρεάζουν καθόλου το «Βατικανό του Καπιταλισμού». Τα δανεικά τους είναι εξασφαλισμένα και οι ελληνικές δόσεις θα πληρωθούν στην ώρα τους, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Το Πρόγραμμα υπάρχει και «τρέχει». Είναι επιλογή της Ελλάδας η τήρησή του ή όχι», είπε στο «Εθνος» πηγή στην Ουάσιγκτον. Επανέλαβε πως εάν η κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από το Πρόγραμμα «είναι το πιό εύκολο πράγμα, αρκεί μία επιστολή». Οπως εισέρχεται κανείς στο Ταμείο, τόνισε η πηγή, έτσι και εξέρχεται. Με ένα γραπτό αίτημα.

Στο Ταμείο πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, βιάζεται. Εισηγούνται στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να επιλέξει τη συνέχιση της υλοποίησης του Προγράμματος και όταν σταθεροποιηθεί η οικονομία και επιτευχθεί η προστασία της από τους κερδοσκόπους, να επιλέξει το δίκτυ ασφαλείας που παρέχουν οι δανειστές και το οποίο εμπιστεύονται οι αγορές.

Στην πραγματικότητα, οι δανειστές –τουλάχιστον από την πλευρά του ΔΝΤ- επιμένουν στην προηγούμενη «γραμμή» τήρησης των συμφωνιών που υπέγραψε ο κ. Παπανδρέου εκ μέρους του ελληνικού κράτους, το 2010. Στην ουσία δεν δείχνουν κανένα σεβασμό για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ούτε το για το μήνυμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: