Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Το Game Theory δεν το σπούδασα, ούτε το Chicken Game το έπαιξα. Προτιμούσαμε την τόμπολα μικροί, άντε και κανένα μπακότερμα, πριν πέσουμε στο «21».

Οπότε πιθανόν είμαι αναρμόδιος να μιλήσω για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες.

Οι Γερμανοί, όπως εδώ και χρόνια μου είχε εκμυστηρευτεί φίλος μου διπλωμάτης, είναι απολύτως προβλέψιμοι. Καθορίζουν έναν στόχο και με στοχοπροσήλωση προσπαθούν να τον επιτύχουν, συχνά με την ίδια μέθοδο και διαδικασία. Ο,τι έκαναν το 1992 στο Σκοπιανό, είναι το ίδιο που έκαναν το 2011 αφήνοντας τον δρόμο ανοικτό για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και στο bail in της Κύπρου την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας το 2013.

Οι Γερμανοί εμφανίζονται σε αυτό το παιχνίδι αδίστακτοι και σκληροί. Και ο πρώτος που το κατάλαβε -επειδή τους αντίκρισε κατά πρόσωπο- ήταν ο κ. Βαρουφάκης που απελπισμένα προσπαθεί να κατεβάσει τον πήχη. Και να πει ότι η Θεωρία των Παιγνίων είναι ένα ωραίο πανεπιστημιακό μάθημα και τίποτα παραπάνω.

Ομως έγιναν πολλά λάθη.

Οταν με εξυπνακίστικο στυλ, στοχεύοντας στα δελτία των 8, σπεύδει να καταγγείλει τον Γερμανό ξεσκεπάζοντας την «εμπιστευτική» τοποθέτηση της κυβέρνησής του στο Eurogroup, τότε το πράγμα πάει ακόμη χειρότερα.

Γιατί μπορεί να τα λέει όλα αυτά το manual του Game Theory, αλλά δεν έχει προβλέψει ότι μπορείς να βρεθείς απέναντι σε παίκτη που είναι άλλης Σχολής. Πιο ισχυρός, με περισσότερα λεφτά, που κρατά τη στρόφιγγα της δικής σου χρηματοδότησης… Και όταν σε βλέπει αγριεμένο, πατάει φουλ το γκάζι σαν να οδηγεί νταλίκα απέναντι στο δικό σου «κατσαριδάκι».

Oταν ξεσκεπάζεις ο ίδιος, για μια επικοινωνιακή μαγκιά, τις κόκκινες γραμμές της Γερμανίας κάνεις λάθος κίνηση. Γιατί δυσκολεύεις την οδό διαφυγής για τον Σόιμπλε. Αντί να κατεβάσεις τον πήχη για το Βερολίνο, σπεύδεις με τη διαρροή της θέσης που διατύπωσε στο Eurogroup να ανεβάσεις τον πήχη στα ουράνια.

Μπορεί η νέα ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει από σήμερα να διδάσκεται. Ας ελπίσουμε ότι τα δίδακτρα δεν θα είναι ακριβά. Και δεν θα τα πληρώσουμε εμείς.

www.ethnos.gr – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: