Ο «Αριστος» κύριος Αριστείδης Μπαλτάς




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ο Αριστείδης Μπαλτάς ήταν ένας λαμπρός διανοούμενος της Αριστεράς. Σεμνός, με πολύ καλές σπουδές, ακαδημαϊκή καριέρα και πολύ ενδιαφέρον συγγραφικό έργο. Ολα αυτά μέχρι τον Ιανουάριο, όταν αναδείχθηκε σε υπουργό Παιδείας. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά ενθουσιάστηκα με τις συστάσεις συναδέλφων για την ποιότητα, το υπόβαθρο ενός ασυμβίβαστου «οραματιστή» όπως μου τον περιέγραψαν.

Οπως εκατομμύρια άλλοι Ελληνες, ήλπισα ότι επιτέλους βρέθηκε ένας διανοούμενος της Αριστεράς να αποδείξει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας είναι πολύ πιο σημαντικό από τα πετρέλαια, από τις επενδύσεις, από τα κοινοτικά κονδύλια… Είναι η επένδυση μιας χώρας για το μέλλον.

Είχα την προσμονή ότι ο κ. Μπαλτάς θα ερχόταν να εκθέσει όλους εκείνους τους υπουργούς Παιδείας που τα τελευταία τριάντα-σαράντα χρόνια εμφανίζονταν σαν κομήτες, πέταγαν μια «μεταρρύθμιση», η οποία είχε τόση ζωή όση και η θητεία τους. Διέλυαν ό,τι είχαν χτίσει οι προηγούμενοι, εκτελώντας εν ψυχρώ το «υποκείμενο» του εκπαιδευτικού συστήματος, τους μαθητές, υποβάλλοντας σε μαρτύριο τους γονείς, αχρηστεύοντας τελικά το μεγάλο και πιθανόν τελευταίο κεφάλαιο της χώρας.

Ο Α. Μπαλτάς, είπαν οι συνάδελφοι που καλύπτουν τον χώρο της παιδείας, εγκλωβίστηκε, παρασύρθηκε σε μια συζήτηση περί αριστείας και πρότυπων σχολείων, που «δεν τον εκφράζει» τελικά.

Ομως ήρθε ο ίδιος να τα διαψεύσει όλα αυτά. Με αρρωστημένες ιδεοληψίες μιας ξεπερασμένης οπορτουνιστικής και οπισθοδρομικής Αριστεράς ήρθε πάλι χθες να πει ότι επιμένει στο αρχικό «λάθος» του. Καταργεί τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία και με την ισοπεδωτική λογική που δεν μπορεί να εκφράζει την Αριστερά, εξαγγέλλει την κατάργηση των εξετάσεων. Παραδίδει τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία στη λογική του τζόγου. Θα γυρίζει η μπίλια και έτσι θα επιλέγονται οι «άριστοι». Και ωφελημένοι θα είναι τελικά όσοι έχουν αρκετά λεφτά και τα παιδιά τους θα πάνε για σπουδές στο εξωτερικό ή στο κολέγιο. Οπου στο άλμπουμ των αποφοίτων γυρνώντας τις σελίδες πίσω, στα πέτρινα χρόνια του 1962, θα δουν τη φωτογραφία του κ. Μπαλτά. Που δεν χρειάστηκε να κληρωθεί ούτε να δώσει εξετάσεις. Είχε οικονομική άνεση να πάει στο Κολέγιο. Ηταν δεν ήταν άριστος? Αλλά τώρα είναι υπουργός και μπορεί να τα αλλάξει όλα…

www.ethnos.gr – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: