Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ Πούτιν στη Μόσχα – Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ετοιμάζει η Αμερική




Οι ΗΠΑ προτίθενται να προχωρήσουν στην επιβολή πολύ σύντομα νέων σοβαρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την κατάρρευση της συμφωνίας εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters. Στη Μόσχα χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Πολύ σοβαρές κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν, οι οποίες θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι “εντός των προσεχών ημερών ο πρόεδρος Ομπάμα θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του και θα λάβει την απόφασή του”.

Ο Κέρι ανέφερε ότι διεξάγονται “σοβαρές συνομιλίες” μεταξύ των “ΗΠΑ και οι ευρωπαίων συμμάχων” τους σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ως απάντηση για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο του εξοπλισμού των ουκρανικών δυνάμεων, ωστόσο περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μόσχα εναντίον των “λαϊκών εξεγέρσεων” κατά το πρότυπο της Ουκρανίας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Μόσχας εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την αντίθεσή τους σε κάθε απόπειρα λαϊκής εξέγερσης κατά το πρότυπο της Ουκρανίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η διαδήλωση οργανώθηκε από το κίνημα “Αντί-Μαϊντάν” με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λαϊκή εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν του Κιέβου που οδήγησε, στις αρχές του 2014, στην ανατροπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

“Το ουκρανικό παράδειγμα μας δίδαξε πολλά πράγματα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Μαϊντάν και στη χώρα μας”, τόνισαν οι οργανωτές της διαδήλωσης στην οποία, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Μόσχας, συμμετείχαν περίπου 35.000 άνθρωποι.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της Ρωσίας, όπως στην Αγία Πετρούπολη, το Γεκατερίνμπουγκ στα Ουράλια και το Βλαδιβοστόκ της Άπω Ανατολής. Μια συγκέντρωση έγινε και στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, στην ουκρανική χερσόνησο που τον Μάρτιο του 2014 προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.

“Όχι στη Μαϊντάν, όχι στον πόλεμο” και “Η Μαϊντάν είναι αρρώστια και θα την θεραπεύσουμε” είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν πολλοί βουλευτές, συνταξιούχοι, νεολαίοι, Κοζάκοι με παραδοσιακές στολές και μοτοσικλετιστές της ομάδας “Λύκοι της Νύχτας” που δηλώνουν “πατριώτες” και τους οποίους ο πρόεδρος Πούτιν έχει αποκαλέσει “αδελφούς”.

“Δεν πρέπει ούτε καν να προσπαθήσουν” να κάνουν στη Ρωσία το ίδιο πράγμα που έγινε στην Ουκρανία, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ένας από τους ηγέτες του κινήματος “Αντί-Μαϊντάν”, ο Νικολάι Σταρίκοφ.

“Στηρίζω πλήρως την πολιτική του Πούτιν, δεν θέλω το χάος, ούτε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα μου”, είπε εξάλλου ένας διαδηλωτής από την Αγία Πετρούπολη μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry addresses reporters in London, U.K., on February 21, 2015, after meeting with British Foreign Secretary Philip Hammond and hold discussions focused on the anti-ISIL coalition and the situation in Ukraine. [State Department Photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: