Έκδηλη είναι η ανησυχία της Κίνας, όπως προκύπτει από κείμενο – ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κινεζικής κυβέρνησης και αφορά στην πρόσφατη επικοινωνία του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνα, δεν αναφέρεται εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κινέζου πρωθυπουργού να επισκεφθεί την αχανή ασιατική χώρα, καθώς δεν είχε προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως για παράδειγμα έγινε στην περίπτωση της ρωσικής πρόσκλησης.

Ο Λι Κετσιάνγκ, φέρεται να «διαβεβαίωσε» τον Έλληνα ομόλογό του, ότι οι κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά «ευνόησαν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», μια διατύπωση που αποκαλύπτει την κινεζική ανησυχία για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Η συνέχεια της ανάρτησης είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική της κινεζικής ανησυχίας, γενικότερα για τις επενδύσεις τους στον Πειραιά, μετά από τις γνωστές δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός της Κίνας αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους. Η Κίνα επιθυμεί να συνεργασθεί με την Ελλάδα για να μετατραπεί το λιμάνι αυτό σε διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη» και εκφράζει την ελπίδα, ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα παράσχει τις μεγαλύτερες νομικές εγγυήσεις προς τις κινεζικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα», εν ολίγοις θα τις προστατεύσει…

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παραδέχθηκε ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί σημαντικό τομέα της διμερούς συνεργασίας και ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να διαβεβαιώνει, ότι «η Ελλάδα θα παράσχει περισσότερη προσοχή και στήριξη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: