Παρά την ολίγον επιθετική ρητορική των προηγουμένων ημερών, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ψήφισε σύσσωμο υπέρ της έγκρισης της παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, με 542 ψήφους υπέρ και 32 κατά και 13 αποχές, αφού πρώτα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πει, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις χωρίς επιφυλάξεις.

Ως αποτέλεσμα, υπέρ της εισήγησης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τάχθηκαν στο σύνολό τους τα κόμματα: «Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής», είχε αναφέρει στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και συμπλήρωσε, «η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμιά επιφύλαξη», καθώς οι όροι δεν έχουν αλλάξει.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα», υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε, συνδέοντας αλληλεγγύη με σταθερότητα, το οποίο όμως «δε σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο».

Σε ένα ιοβόλο υπονοούμενο για την ελληνική πλευρά, ο πανίσχυρος Γερμανός υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε». Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι έχουν γίνει πρόοδοι από ελληνικής πλευράς.

Υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος ψήφισε και η γερμανική Αριστερά, παρότι απορρίπτει το περιεχόμενο της συμφωνίας, διευκρινίζοντας ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να μην την ωθήσουμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτός Ευρωζώνης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: