Λευκός Οίκος: Συμβουλεύσαμε την Ελλάδα να μιλήσει με τους εταίρους της και με το ΔΝΤ




Ο Λευκός Οίκος συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της και το ΔΝΤ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Στον αξιωματούχο ετέθη η εξής ερώτηση:

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να συμπιέζει χώρες που είναι στο μέσο μεγάλης ύφεσης. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα περάσει το ίδιο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες γενικά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ ειδικότερα.

«Οπως γνωρίζετε», απάντησε ο ανώτερος αξιωματούχος, «έχουμε υποστηρίξει την Ευρώπη, καθώς έχει κινηθεί για να ενισχύσει την οικονομία της και να ενισχύσει την ανάκαμψη της. Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ. Τους έχουμε συμβουλεύσει να το πράξουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται τώρα είναι (για να επιτευχθεί) κάποια συνεργασία για αμοιβαία κατανόηση. Υποστηρίζουμε μία ισχυρή Ευρώπη με ένα ισχυρό ευρώ και την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Αυτό όσον αφορά την Ελλάδα».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε και τα εξής:

«Επίσης, για πολλά χρόνια παρουσιάσαμε το επιχείρημα στους G20 ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Πιστεύουμε ότι οι G20 και οι G7 έχουν μετακινηθεί με την πάροδο του χρόνου και το έχουν ως υψηλότερη προτεραιότητα και ότι γι’ αυτό έχει υπάρξει αυξανόμενη υποστήριξη. Βέβαια, τώρα πρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το «Ε» πληροφορήθηκε επίσης ότι η Καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα και έκανε τη θέση της αυτή γνωστή στη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Ως γνωστόν, η κ. Μέρκελ είχε καθορίσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την άνοιξη του 2010 όταν επέμενε και στο τέλος το επέβαλε, με τη δικαιολογία ότι η Ευρώπη δεν έχει την εμπειρία σε τεχνικό επίπεδο να ασχοληθεί με τις οικονομικές καταρρεύσεις χωρών.

Η κ. Μέρκελ, που τη Δευτέρα θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, με τον οποίο θα έχει μία πρώτη κουβέντα για την ελληνική κρίση.

Επίσης, τις επαφές του στην Αθήνα θα ξεικινήσει την Πέμπτη το κλιμάκιο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η αμερικανική αποστολή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Νταλίπ Σικ θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Δραγασάκη.

Photo via Ethnos

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: