Υπάρχει μόνο η οδός της λύσης δήλωσε ο Πρόεδρος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο, αυτό της επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε σε 25 Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους χθες στο προεδρικό, ανέφερε πως στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός. Δηλαδή, «τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τη Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια.» Μια λύσης συμβατής με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και ευαισθησίες και των δύο πλευρών και δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, όπως ανέφερε.

Ο Πρόεδρος έκανε μια χρονολογική παρουσίαση των εξελίξεων αναδεικνύοντας τις τρικλοποδιές που βάζει η Τουρκία και η κατοχική ηγεσία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Στάθηκε ιδιαίτερα στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.  Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παρέμεινε στις συνομιλίες ανεξαρτήτως των παραβιάσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ποια θα ήταν η αντίδραση της τουρκικής πλευράς εάν η Ελλάδα γέμιζε την περιοχή με πλοία. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει  πως θα επανάρχιζαν ουσιαστικές συνομιλίες στις 9 Οκτωβρίου 2014. Ωστόσο, στις 3 Οκτωβρίου 2014, έξι μέρες πριν τη συμφωνηθείσα επανέναρξη του διαλόγου ουσίας, η Τουρκία, «όλως αναίτια και με πρόσχημα την προστασία των Τουρκοκυπριακών συμφερόντων, εξέδωσε τη γνωστή NAVTEX για διενέργεια ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα του κυπριακού κράτους, το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή σύμβαση του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας». Προς υλοποίηση της απόφασης της απέστειλε το ερευνητικό πλοίο “BARBAROS”, συνοδευόμενο από αριθμό πολεμικών σκαφών, με άμεση έναρξη εργασιών σε τεμάχια που είχαν αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες. Ανέφερε ότι η Τουρκία και ο κ. Έρογλου δεν πρόβαλαν, τα όσα σήμερα προτάσσουν, γιατί απλά γνώριζαν πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ήσαν απόλυτα κατοχυρωμένα μέσα από την συμφωνία Ταλάτ – Χριστόφια και τη σύγκλιση Χριστόφια – Έρογλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είναι αποτέλεσμα της κατοχής και όχι εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων. Αναφερόμενος στην αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε συμφωνία είπε πως δεν σκέφτηκε ότι θα έχανε την πλειοψηφία στη Βουλή και προχώρησε στη συνομολόγηση της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου. Σε ερώτηση εάν μετάνιωσε που ψήφισε υπέρ του Σχεδίου Ανάν, απάντησε αρνητικά. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί το 76%, που απέρριψε το  Σχέδιο, τονίζοντας πως πρέπει να αναζητηθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή. Ρωτήθηκε ποιο υποψήφιο προτιμά να κερδίσει τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. «Εσείς θα αποφασίσετε», είπε απευθυνόμενος στους Τ/Κ δημοσιογράφους.

“ΕΡΟΓΛΟΥ ΕΛΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ»

Η ΑΘΗΝΑ, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Ντερβίς Έρογλου περί “κρατικών” και άλλων όρων, αναφέρεται σε αποδοχή παρακολούθησης σχετικών “μαθημάτων”, αλλά αρχίζοντας “από τα βασικά”. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την `παραίνεση` του κατοχικού ηγέτη να μην μπερδεύει η Αθήνα τους όρους “κράτος” και “αναγνωρισμένο κράτος” στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, είπε: «Η Αθήνα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για παράδοση μαθημάτων Διεθνούς Δικαίου, ξεκινώντας από τα βασικά και αυτονόητα».

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΤΑΛΟΥ ΥΦΕΞ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον ΥΦΕΞ της Ιταλίας κ. Benedetto Della Vedova θα έχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ιταλίας και οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, θέματα ενέργειας, η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Ιταλός ΥΦΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

ΛΟΝΔΙΝΟ: Περίεργη ερώτηση εργατικού Βουλευτή

ΜΙΑ περίεργη σε περιεχόμενο ερώτηση υποβλήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο που αφορά την Κύπρο. Η ερώτηση του βουλευτή των Εργατικών Τζορτζ Χάουαρθ αφορούσε και τις τουρκοκοκυπριακές περιουσίες και τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας για τους υδρογονάνθρακες. Πώς το κατάφερε αυτό;

Σε γραπτή ερώτηση του ο βουλευτής των Εργατικών Τζορτζ Χάουαρθ ζητούσε να ενημερωθεί για το πώς θα μπορούσε να επέμβει η υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία «σε σχέση με την απαλλοτρίωση τουρκοκυπριακής περιουσίας στο Βασιλικό για τα ενεργειακά έργα». Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον παρέπεμψε στη συνολική λύση του Κυπριακού καθώς στο πλαίσιο αυτό εντοπίζει τις καλύτερες συνθήκες για την επίλυση του περιουσιακού η βρετανική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος επανέλαβε την πάγια θέση του Λονδίνου σημειώνοντας ότι «τα θέματα που άπτονται των περιουσιών θα συζητηθούν από αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας κατά τη διάρκεια [της εξέτασης] του σχετικού κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών». Όπως πρόσθεσε, «θα εναπόκειται στα εμπλεκόμενα μέρη να αποφασίσουν πότε θα συζητηθούν αυτά τα θέματα ως μέρος της διαδικασίας λύσης και να συμφωνήσουν σε μια λύση».

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης κατέληξε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει δυνατά την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία για μια συνολική λύση, η οποία παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθούν τα σύνθετα θέματα που αφορούν στη διαίρεση της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ιδιοκτησίας περιουσιών και πρόσβασης».

Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: