ΗΠΑ: Η καταπολέμηση του ΙΚ δεν είναι προτεραιότητα για Τουρκία




Η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία, και αυτό διευκολύνει την προώθηση μέσω του εδάφους της των ξένων μαχητών με κατεύθυνση προς τη Συρία, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κλάπερ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η Τουρκία «έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα συμφέροντα», από το να εντείνει τη συμμετοχή της στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Κλάπερ κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

«Περίπου το 60% των ξένων μαχητών μεταβαίνουν στη Συρία μέσω της Τουρκίας», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ
Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι οι πολίτες δεν θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος ως «κύρια απειλή» και οι ανησυχίες τους σχετίζονται περισσότερο με την οικονομία, ή το θέμα των Κούρδων είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

Ο Κλάπερ ωστόσο, ανέφερε ότι η «ωμή βαρβαρότητα» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με τους αποκεφαλισμούς ομήρων και την αποτρόπαια δολοφονία του Ιορδανού πιλότου έχει προκαλέσει «επίδραση» στην κοινή γνώμη της Μέσης Ανατολής.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία να συνεργαστούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

Οι βρετανικές αρχές συνδέουν τον «Τζιχάντι Τζον» με ένα μαχητή που σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου, τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους στη Σομαλία

Oι βρετανικές αρχές έχουν συνδέσει τον Μοχάμεντ Εμουάζι, τον Βρετανό από το Λονδίνο τον οποίο πηγές αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι είναι ο «Τζιχάντι Τζον», ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίζεται σε βίντεο να εκτελεί δι’ αποκεφαλισμού ομήρους από χώρες της Δύσης, με έναν άλλο Βρετανό μαχητή που σκοτώθηκε στη Σομαλία σε μια επίθεση που εξαπέλυσε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σε απόφαση που εξέδωσε ένα βρετανικό δικαστήριο το Δεκέμβριο του 2011 αναφέρεται ότι ο Εμουάζι ήταν συνεργάτης του Μπιλάλ αλ Μπερτζάουι, ενός ηγέτη της αλ Σεμπάμπ, της εξτρεμιστικής οργάνωσης με έδρα τη Σομαλία, ανέφερε ένα πρόσωπο που έχει στην κατοχή του την εν λόγω απόφαση.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο ίδιος φαίνεται πως επέβλεπε τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση νέων μελών της αλ Σεμπάμπ.
Ο Μπερτζάουι τραυματίστηκε το 2011 κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού εναντίον μιας βάσης της ισλαμιστικής οργάνωσης. Την ίδια χρονιά οι βρετανικές αρχές του είχαν αφαιρέσει τη βρετανική υπηκοότητα. Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν αποφύγει να σχολιάσουν την υπόθεση αυτή.
Τον Ιανουάριο του 2012 ο Μπερτζάουι είχε σκοτωθεί σε μία επιδρομή αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα περίχωρα του Μογκαντίσου.
Σύμφωνα με ένα βιογραφικό άρθρο που είχε δημοσιευτεί το 2013 από το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, ο Μπερτζάουι είχε γεννηθεί στη Βηρυτό το Σεπτέμβριο του 1984, ενώ είχε μετακομίσει στη Βρετανία παιδί μαζί με τους γονείς του.

Σύμφωνα με το άρθρο ο Μπερτζάουι πήγε στη Σομαλία πριν από την επίσημη ίδρυση της αλ Σεμπάμπ και κατόπιν «ανήλθε στις τάξεις της αλ Σεμπάμπ και στο δίκτυο των ξένων μαχητών που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα» για να αναγνωριστεί ως ο δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία της ομάδας των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα στην Ανατολική Αφρική, μετά τον επικεφαλής Φαζούλ Αμπντουλά Μοχάμαντ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: