Οι “ελληνόφρονες”, οι “εθνικόφρονες και ο κ. Αβέρωφ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Δεν ξέρουμε αν εντός των επόμενων ημερών προκύψει συμφωνία ανάμεσα στο Eurogroup και την Ελληνική Κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι πως διάφοροι εντός Κύπρου-Ελλάδας, αλλά και εκτός, κινούνται στο αντίθετο. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ που ευρισκόμενος σε αρμόδιες Επιτροπές στην Ευρωβουλή κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει αυστηρά τους κανόνες οικονομικής πειθαρχίας χωρίς εξαιρέσεις.

Ερχόμενος στην Κύπρο δέχτηκε έντονη κριτική και απευθυνόμενος στην εσωτερική κοινή γνώμη (ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους ΔΗΣΥ), προσδιόρισε τον εαυτό του στους «ελληνόφρονες» και καθάρισε! Αν έτσι στηρίζουν οι ελληνόφρονες την Ελλάδα-Κύπρο, σημαίνει πως ο Σόιμπλε (πιο ήπιος έναντι της Ελλάδας από τον κ. Αβέρωφ) θα ανήκει στους … «εθνικόφρονες». Εν πάσει περιπτώσει, συμφωνία εντός των ημερών θα είναι έκπληξη επειδή ο χρόνος μετρά αντίστροφα και αυξάνει κατακόρυφα το μοχλό πίεσης που κατέχει η Γερμανία έναντι της Ελλάδας. Κάθε μέρα που περνά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αιμορραγεί κεφάλαια και καταθέσεις και η Ελλάδα ούτε να τυπώσει ευρώ μπορεί, ούτε να δανειστεί. Η έλλειψη ρευστότητας είναι από μόνο του αρκετό να οδηγήσει στην πτώχευση.

Στο επικοινωνιακό επίπεδο, η Ελληνική Κυβέρνηση βελτιώθηκε. Ένδειξη τούτου είναι η αλλαγή όρων π.χ. «ανθρωπιστική κρίση» και όχι οικονομική, «απομείωση με παράταση χρέους» και όχι «διαγραφή χρέους» κ.ά. Η ουσία όμως και το ζητούμενο είναι η όποια διευθέτηση να μεταβάλλει το επαχθές χρέος με τρόπο που να δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης.

Πιο κάτω επαναφέρονται μερικές επισημάνσεις, όχι για να αναμοχλεύουμε το παρελθόν, αλλά για να αξιολογούνται σωστά το παρόν και απόψεις που παρατίθενται δημόσια. Όταν η Κύπρος, σπρωχνόταν κάτω από το μνημόνιο, υποβάλαμε γραπτώς πρόταση για αξιοποίηση του ύστατου «όπλου μαζικής καταστροφής» με απειλή εξόδου από την ευρωζώνη και μεταπήδηση στο «χρυσό ευρώ». Υπήρχε εμπιστευτική τεκμηρίωση στην πρόταση. Το κόστος για εμάς μεγάλο, αλλά ο κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης σήμαινε τεραστίων διαστάσεων πολλαπλάσιο κόστος για την ΕΕ. Οι σύμβουλοι και παρασύμβουλοι στο Προεδρικό θεωρούσαν τέτοιες εκτιμήσεις εξωπραγματικές διότι «η ευρωζώνη δεν κινδύνευε από ένα μικρό κράτος» επέμεναν. Τους τελευταίους μήνες ο Πρόεδρος της Κομισιόν ομολόγησε έμμεσα αλλά σαφώς και με δραματικό τρόπο, πως η ευρωζώνη τότε ήταν ετοιμόρροπη και επομένως ευάλωτη σε παραχωρήσεις. Χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία χωρίς ποτέ ένας στην Κύπρο να εκφράσει την παραμικρή μεταμέλεια ή δεύτερη σκέψη.

Παρεμπιπτόντως, πριν χρόνια προβάλαμε τη στήριξη μας για κατεπείγον εκτύπωση φρέσκου χρήματος εντός ΕΕ και οι γνωστοί «ύποπτοι» χαρακτήριζαν τέτοιο μέτρο ως «αντιεπιστημονικό», «υπέρ-πληθωριστικό» κ.ά. Στην πραγματικότητα, το εφάρμοζαν από τότε οι ΗΠΑ, σήμερα το υιοθετεί με καθυστέρηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για τα επιτόκια στην Κύπρο, έγινε παρέμβαση για μείωση των καταθετικών επιτοκίων, αλλά δεν άγγιξαν ταυτόχρονα τα δανειστικά επιτόκια που προκαλούν το μεγάλο πρόβλημα. Όμως, διαβεβαίωναν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν. Και αυτό κρίθηκε στην πράξη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερδιογκώθηκαν και τα δανειστικά επιτόκια παραμένουν τα ψηλότερα στην ευρωζώνη με διαφορά. Χάθηκε μια ευκαιρία και διάφοροι συν-υπεύθυνοι παραδίδουν σήμερα μαθήματα στις νυχτερινές ειδήσεις.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη που θα ερχόταν με σταθεροποίηση πρώτα του τραπεζικού τομέα στα τέλη του 2013 και ακολούθως ανάκαμψη, δεν ήρθε. Είμαστε στο 2015 και να θυμάστε πως όταν προκύψει μείωση επιτοκίων και ανάπτυξη θα πανηγυρίζουν ότι δικαιώθηκαν.

Το αξιοθρήνητο είναι η υποταγή της επιστήμης στις πολιτικές σκοπιμότητες της εξουσίας. Έχουμε πληθώρα… παρδαλοφíτιλλων απόψεων από πρόσωπα που χρησιμοποιούν την επιστημονική τους ιδιότητα και έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ, αλλά με απόψεις κομμένες ραμμένες στη γραμμή της εξουσίας. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι θεμιτό και πολύ συχνό στον ακαδημαϊκό τομέα. Το πρόβλημα είναι που συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένα πρόσωπα, που υποτίθεται προσφέρουν ενημέρωση και επιστημονική πληροφόρηση αντίστοιχα ο καθένας, στην πραγματικότητα υπηρετούν την εξουσία με αντάλλαγμα τις δικές τους ιδιοτέλειες και συμφέροντα, καθώς οι ευκαιρίες χάνονται. Και λόγω άγνοιας, υπάρχουν άνθρωποι που τους πιστεύουν.

*Ο Κώστας Μαυρίδης, είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ-S&D, Email: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: