Επιδιώκει ρόλο μεσολαβητή ο Ρέντσι μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου-Μίλησε με τη Μέρκελ




Η Ιταλία μπορεί να αναπτύξει συγχρόνως στενή συνεργασία με την Αθήνα και το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και προσφέροντας, την ίδια στιγμή, ένα θετικό παράδειγμα στην πορεία προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αναφέρουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός τις περασμένες ημέρες συζήτησε επανειλημμένα και αναλυτικά την ελληνική οικονομική κατάσταση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών τους.

Από την ιταλική Προεδρία της κυβέρνησης, διοχετεύεται επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε μια νέα σειρά επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στην Ένωση, ώστε να ξεκινήσει, πράγματι, μια νέα περίοδος στην Ευρώπη.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση Ρέντσι θεωρεί ότι αυτή η νέα πορεία θα πρέπει να συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όλους τους εταίρους της Ένωσης.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του προς το ραδιοφωνικό δίκτυο Rtl, τόνισε ότι «το ευρώ άρχισε να μπαίνει στον σωστό δρόμο, αλλά πρέπει να ακολουθηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα η οδός της ευελιξίας».

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή, σε ό,τι αφορά την αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και χαίρομαι για το ότι προστίθενται πολλοί άλλοι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: Μακρά τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ, όπως έκανε γνωστό, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης.

Στα θέματα συζήτησης, όπως έγινε γνωστό στη Ρώμη , την επομένη της εκλογής του νέου Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη και η οικονομική κρίση της χώρας μας, σε σχέση, πάντα, και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Τσίπρα, ο Ματέο Ρέντσι κάνει λόγο για “σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα” στις συνομιλίες με την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έκανε λόγο για «σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα» στις οικονομικές συνομιλίες με την Ελλάδα, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στη Ρώμη.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα και θα συνομιλήσουμε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL 102,5.

«Συνομίλησα χθες με την (καγκελάριο της Γερμανίας) ‘Αγγελα Μέρκελ και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Φρανσουά Ολάντ» συνέχισε και επανέλαβε: «Θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

«Οταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απέκλεισε, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την Αγγελα Μέρκελ, την πιθανότητα να αναλάβει την ηγεσία μίας “μεσογειακής” συμμαχίας, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και την Ισπανίας, όπου το κίνημα κατά της λιτότητας Podemos κερδίζει έδαφος μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Stampa, στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν, διότι θα χρησιμεύσουν στην Ιταλία και στους Ιταλούς και διότι θα μας δώσουν κύρος στο εξωτερικό» δήλωσε, κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Ματέο Ρέντσι.

Τις θέσεις του κατά της τρόικας αναμένεται να αναπτύξει ο Αλέξης στον Ματέο. Ικανοποίηση στην Αθήνα για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ρέντσι δήλωσε ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι «αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στον Ματέο Ρέντσι ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» και παράλληλα, θα επισημάνει το γεγονός ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο. Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να σημειώσει στον Ιταλό ομόλογό του, ότι «η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που τους βάζει φραγμούς και ότι «επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της».

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: