ΕΕ: Οι εξελίξεις στα Σκόπια προκαλούν έντονη ανησυχία




Την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Γειτνίασης και Διεύρυνσης Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, ερωτηθείσα για την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ότι η αντιπολίτευση και πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών σχεδίαζαν πραξικόπημα στην χώρα, επανέλαβε σχετική πρόσφατη τοποθέτηση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως είναι αναγκαία «μια διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα σύμφωνα με το νόμο και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της αρχής του τεκμηρίου της αθωότητας». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για τον «τρόπο με τον οποίο οι αρχές της ΠΓΔΜ χειρίστηκαν το θέμα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκε από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης». Τα μέσα ενημέρωσης ενίσχυσαν, κατά την εκπρόσωπο της Επιτροπής, τις ανησυχίες για την αυξανόμενη πολιτικοποίηση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης. Απονομή που συχνά είναι επιλεκτική, όπως άφησε να εννοηθεί η εκπρόσωπος.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε η Κοτσίγιαντσιτς δεν αναμένεται καμία αλλαγή όσον αφορά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Επιτρόπου για Θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, στην ΠΓΔΜ στις 16 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση της Επιτροπής για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, όπως δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου, έχει ως εξής:

«Έχουμε ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον τεσσάρων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των Ζόραν Ζάεβ, Ζόραν Βερουσέφκσι και της συζύγου του. Οι κατηγορίες αφορούν την κατασκοπεία και τις βίαιες απειλές κατά κυβερνητικών αξιωματούχων με στόχο την υπονόμευση της συνταγματικής τάξης. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες και υπενθυμίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα για μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, σε περίπτωση οποιασδήποτε υποτιθέμενης παράβασης, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το νόμο και τα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της αρχής του τεκμηρίου αθωότητας. Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την ανησυχία της για την επιδείνωση του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να απέχουν από ενέργειες που θα υπονόμευαν περαιτέρω την κατάσταση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: