Σε σκοπιμότητες λόγω των επερχόμενων παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα, αποδίδει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τα όσα ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Χαραυγή”, καλώντας τον ίδιο και την Τουρκία να απαντήσουν γιατί εκδόθηκε η παράνομη NAVTEX έξι μέρες πριν την έναρξη “ουσιαστικών συνομιλιών “.

Στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου των ηρώων Σωτήρη Τσαγγάρη, Στυλιανού Λένα και Δημητράκη Χριστοδούλου, στο Πελένδρι, ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη Έρογλου και τον ισχυρισμό του πως ο πραγματικός λόγος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφυγε από τις συνομιλίες είναι γιατί δεν ήταν έτοιμος να προχωρήσει στη διαδικασία του πάρε-δώσε.

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, “φαίνεται ότι όσο πλησιάζουν οι λεγόμενες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Ερογλου θα μας συνηθίζει σε τέτοιες δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα”, καλώντας τον να απαντήσει μαζί με την Τουρκία “γιατί έξι μέρες πριν την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, η θεματολογία των οποίων είχε μάλιστα συμφωνηθεί, επέλεξε να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε αναστολή της συμμετοχής μας στις συνομιλίες”.

Εκεί είναι η ουσία, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως το ερώτημα αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους και πως “είναι ερώτημα που προκύπτει από τις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στις συγκλίσεις που ο Τ/κ Έρογλου επαναλαμβάνει, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι “ένας αντικειμενικός κριτής που θα δει τις προτάσεις που ο κ. Ερογλου έχει υποβάλει στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, υπάρχουν τουλάχιστον 30 περιπτώσεις όπου οι θέσεις που έχει υποβάλει δεν έχουν καμιά σχέση με τις συγκλίσεις, άρα είναι ένα επιχείρημα που κανείς πλέον δεν το πιστεύει”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απέρριψε επίσης την αναφορά Έρογλου ότι σε συνεννόηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχει υποβάλει εισηγήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών και ότι αυτές απορρίφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Καμιά εισήγηση δεν έχει υποβληθεί από τον κ. Ερογλου για επανέναρξη των συνομιλιών. Εξάλλου, ο κ. Έιντε δημόσια έχει αναγνωρίσει την εποικοδομητική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν γίνεται καμιά αναφορά στη στάση του κ.Ερογλου ή της τουρκικής πλευράς”, ανέφερε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαμήνυσε πως “υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και αυτός είναι με την Τουρκία να ακυρώνει την παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους, έτσι ώστε να γίνει εφικτό να επαναρχίσει ένας διάλογος που να διεξάγεται στο κατάλληλο πλαίσιο και να επιτρέπει να υπάρχουν προοπτικές θετικής κατάληξης”.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Μπαρμπαρός παραμένει στο λιμάνι Αμμοχώστου και αν αυτό αποτελεί ένα “παιχνίδι” για την Τουρκία ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως “σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε το εν λόγω επιχείρημα”.

Η έκδοση της NAVTEX, συνέχισε, είναι ένα πολύ χειρότερο γεγονός από το γεγονός ότι το Μπαρμπαρός είναι στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, υποδεικνύοντας ότι ανά πάσα στιγμή η Τουρκία μπορεί να δώσει οδηγίες για να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες.

Σταύρος Κονιώτης, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: