Περήφανος για τη «δημιουργική ασάφεια» του κειμένου της συμφωνίας τετράμηνης παράτασης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Παπαδάκη, καθώς αυτό θα εξασφαλίσει την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, σε μια αναφορά που εγείρει περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απαντά.

Το μέγα ερώτημα είναι, ότι η αποκάλυψη αυτής της «λεπτομέρειας», θα μπορούσε δυνητικά να περιπλέξει τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας, καθώς οι αντίπαλοι της Ελλάδας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού ως επιχείρημα απόρριψής της, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι την αποκάλυψη αυτή δεν έκανε κάποιος άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος!

Κατά συνέπεια, η πρωτοβουλία του υπουργού θα μπορούσε να αποδειχθεί διαπραγματευτικά άστοχη… Θα είχε νόημα εάν για τον οποιονδήποτε λόγο, κάποιος στόχευε στο να τορπιλίσει την έγκριση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, γι’ αυτό άλλωστε και ο χαρακτηρισμός «ακατανόητη» στον τίτλο της ανάρτησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA για τη συνέντευξη, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ζήτησαν την ασάφεια από τη χώρα στη διατύπωση επί παραδείγματι του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων της συμφωνίας για να καταστεί εφικτή η έγκρισή της από τα ξένα κοινοβούλια, σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 επισημαίνοντας κατ’ ουσίαν ότι έγινε σε συνεννόηση.

«Σου λέει, καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις 4,5% πλεονάσματα πρωτογενή τα επόμενα δέκα χρόνια γιατί αυτό ουσιαστικά θα καταστρέψει τον ιδιωτικό τομέα. Και σου λέει ξέρεις κάτι, αν είναι να το περάσουμε τώρα, αύριο, σήμερα και μετά να πάει στα κοινοβούλια και ξέρεις σε ποια συγκεκριμένα κοινοβούλια πηγαίνει, εάν βάλουμε ένα νούμερο εκεί μέσα ή αν πούμε ότι καταργείται η προηγούμενή σας δέσμευση απλά δεν θα περάσει σήμερα. Και σου προτείνει, να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή επιθετικό προσδιορισμό;», είπε στον Γ. Παπαδάκη. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας, είπε και επισήμανε ότι αυτή προκρίθηκε «σκόπιμα».

Για τον ΦΠΑ, είπε ότι δεν θα αυξηθεί ο συντελεστής για τα νησιά, τα φάρμακα, την παραμεθόριο, τα τρόφιμα, τα βιβλία και τα έντυπα. Διασαφήνισε ότι θα βρει έναν συντελεστή «άνευ σημασίας» για να τον αυξήσει, για να δείξει η Ελλάδα καλή θέληση, κάτι που τόνισε ότι είναι δέσμευσή του.

Χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία που συνάφθηκε στις Βρυξέλλες κάνοντας σαφή λόγο κατάργηση της λογικής του μνημονίου, μιας αυτοματοποιημένης όπως είπε λιτότητας. Εκτίμησε ότι τα μνημόνια απαξίωσαν τις μεταρρυθμίσεις με τρόπο ώστε η λέξη μεταρρύθμιση αντιμετωπίζεται όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ. Είχαμε πει ότι όλα αυτά θα γίνουν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σημείωσε για την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει πρωτογενές πλεόνασμα όχι όμως αυτό που της επέβαλλαν.

Για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε στις Βρυξέλλες σημείωσε, ότι η κυβέρνηση θέτει «τα κεφάλαια στα οποία θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός». Εκτίμησε ότι η λαϊκή εντολή έγκειται κυρίως στην ανάκτηση της αξιοπρέπειάς του. Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «για να διαπραγματευτείς πρέπει να μπορείς να διανοηθείς τη ρήξη», συμπληρώνοντας ότι κατ’ ουσία «διανοείσαι τη ρήξη για να μην γίνει».

Έκανε λόγο για δημιουργική διαφωνία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι καταλαβαίνει απολύτως όσους έθεσαν διαφωνίες για το κείμενο. Αναγνώρισε πάντως ότι πρέπει να γνωρίζουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης είναι ότι οι βαθμοί ελευθερίας στη διαπραγμάτευση είναι «στενοί». Για τον Γ. Μηλιό και την αντίδρασή του τόνισε ότι στεναχωριέται όταν ακούει «μέσα από το δικό μας εσωτερικό το αφήγημα της ΝΔ».

Αναγνώρισε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας όπως είναι αυτή τη στιγμή χρειάζεται αλλαγές ενώ στάθηκε στην ανάγκη η δημόσια περιουσία αντί να εκποιείται να αναπτυχθεί. Για το χρηματοδοτικό κενό είπε ότι είναι σημαντικό, δεν θα επηρεάσει μισθούς και συντάξεις αλλά εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη και το Eurogroup δεν πέρασε από αυτά τα μύρια κύματα για να καταλήξουμε να αφήσουν ένα σχετικά μικρό ποσό για εκείνους να τινάξει στον αέρα όλα αυτά τα οποία κάναμε.

Εκτίμησε, ότι η Ευρώπη πήρε στα σοβαρά την Ελλάδα, γιατί «είπαμε ότι δεν παίρνουμε τη δόση και ας πεθάνουμε», αλλά υπογράμμισε ότι είναι λάθος εάν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν προεκλογικά μην πληρώνει ο κόσμος τον ΕΝΦΙΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: