Ξαφνική επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητούσε από τους αρχηγούς των κομμάτων να ρίξουν τους τόνους των επικρίσεων για τους χειρισμούς του, στην Άγκυρα ανακοινωνόταν αιφνιδιαστικά η κάθοδος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα αύριο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα έχει συζητήσεις για το Κυπριακό με τον Έρογλου και τη ψευδοκυβέρνηση ενώ είναι σαφές πως η κάθοδος του συνδέεται με το κλίμα που διαμορφώνεται με τη νέα NAVTEX και τις εξαγγελθείσες έρευνες από το «Μπαρμπαρός». Από τουρκικής πλευράς αφήνονται πολλά να διαρρεύσουν, ωστόσο δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Η παρουσία του Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα θα συμπέσει χρονικά με τις επαφές στη Λευκωσία του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος φθάνει σήμερα στο νησί. Θα συναντηθεί το απόγευμα με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και αύριο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε παράπονα για την κριτική που του ασκείται δημόσια από κόμματα για την πρόσφατη δήλωσή του, στην οποία διασυνδέει το φυσικό αέριο με το εδαφικό. Καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτοσυγκράτηση, εξήγησε πως υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που πρέπει να συζητηθούν πριν από τη συμφωνία και την παραπομπή σε δημοψηφίσματα. Αναφέρθηκε στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια- Έρογλου, σημειώνοντας πως επ΄ αυτών υπάρχουν κάποια ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν.

Ακόμη είπε πως ήταν αναμενόμενη η έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία καθώς αυτό ήταν και απαίτηση του Έρογλου, τον οποίο ευνοεί προεκλογικά η εξέλιξη αυτή. Εάν, όμως, ήταν αναμενόμενη η έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλλόμενους από την Τουρκία, πώς και  προχώρησε η παρασκηνιακή συνεννόηση με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που είχε ως αποτέλεσμα τη δήλωση του Προέδρου; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, χθες στη διάρκεια της σύσκεψης είπε πως υπήρξαν πολλές διαβεβαιώσεις από τον κ. Άιντα, ότι με τη μονομερή δήλωση της Λευκωσίας  η Τουρκία θα απέσυρε το «Μπαρμπαρός» και δεν θα ανανέωνε τη NAVTEX. Όπως είπε χαρακτηριστικά διαβεβαιώσεις από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ υπήρξαν και διά τηλεφωνικών μηνυμάτων (sms).

Οι εξηγήσεις αυτές δεν φαίνεται να ικανοποίησαν την αντιπολίτευση, η οποία και έθεσε κάποια ζητήματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια ενημέρωσε τους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά την ενημέρωση παρουσίασε ένα χρονικό των διαφόρων προτάσεων που κατατέθηκαν στο τραπέζι από τις δυο πλευρές και αφορούσαν τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε από την πρώτη NAVTEX από την 3η Οκτωβρίου μέχρι και την τελευταία πρωτοβουλία του κ. Άιντα που είχε το γνωστό αποτέλεσμα.

Πάντως, οι διαπιστευμένοι πρέσβεις άκουσαν τον Πρόεδρο και δεν έθεσαν, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, καμία ερώτηση ούτε ζήτησαν διευκρίνιση.

ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως σε πολυήμερη συνάντηση εντός Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η συζήτηση στο Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των αρχηγών των κομμάτων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε περαιτέρω συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε ένα εποικοδομητικό κλίμα, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που ήγειραν οι Αρχηγοί των Κομμάτων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: