Βενιζέλος: Αν πάμε σε δεύτερες εκλογές θα έχουμε τινάξει την οικονομία στον αέρα




Τον στόχο και τη φιλοδοξία το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα, τρίτη εντολή και εγγυητής της εθνικής στρατηγικής, και να υπάρξει μια σύμπραξη όλων των δημοκρατικών κομμάτων που είναι υπεύθυνα και υπέρ της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης της χώρας, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» και την εκπομπή «LIVE U».

«Χρειάζονται μεγάλες συνειδητές συνεργασίες για να ολοκληρώσουν την έξοδο από το μνημόνιο, τη μετάβαση στη νέα εποχή που θα είναι πολύ καλύτερη και για να οργανώσουν τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «μπαλαντέρ» αλλά «εγγυητής» και πως η πολιτική που ακολουθεί είναι η μόνη ασφαλής και υπαρκτή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, επίσης, ότι το κόμμα του επαναλαμβάνει την πρότασή του των εκλογών του 2012 για τις συνεργασίες και πως πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις και πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα.

«Δεν ζητάμε μια θέση στην κυβέρνηση, μας ενδιαφέρει η εθνική στρατηγική» είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα ελάχιστα που «πρέπει να εγγυηθούμε» είναι η πολιτική σταθερότητα, να μη θιγεί το οικονομικό κεκτημένο, να γίνει η μετάβαση στη νέα φάση. Να γίνει η συζήτηση για το χρέος που, όπως είπε, είναι τεχνικά βιώσιμο, «αλλά θέλουμε όσο γίνεται μεγαλύτερες βελτιώσεις, άρα περικοπές, γιατί στην πραγματικότητα μιλάμε για πρόσθετα “κουρέματα”, ώστε το χρέος να πάει σε διάστημα 30- 40 ετών βιωσιμότητας». Είπε ακόμα ότι όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί από το Eurogroup του 2012 είναι “κούρεμα”.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Στις 25 Ιανουαρίου εμείς θα παραδώσουμε τη χώρα ακέραιη, την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τις προοπτικές της χώρας» και πως «το τι θα γίνει στις 26 θα το κρίνει ο λαός στις εκλογές». Είπε ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία και πως δεν μπορεί να υπάρξει ακυβερνησία ούτε και δεύτερες εκλογές, για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να έχουμε την προληπτική πιστωτική γραμμή έως τις 28 Φεβρουαρίου. Υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος μια νέα παράταση, γιατί θα είναι σαν να λέμε στους Ευρωπαίους «κρατήστε μας με το ζόρι στο μνημόνιο, να μας έχετε υπό την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας» και να παραταθεί έτσι η απουσία της χώρας από τις αγορές.

Υποστήριξε ότι «αν πάμε σε δεύτερες εκλογές θα έχουμε δαπανήσει τρεις μήνες σε εκλογές και θα έχουμε τινάξει την οικονομία στον αέρα και θα έχουμε μείνει πια στο μνημόνιο γιατί θα πρέπει να πάρουμε και νέο δάνειο». «Δεν θα μιλάμε για τεχνική παράταση, θα πρέπει να εκλιπαρούμε για να πάρουμε νέο δάνειο», είπε και τόνισε ότι «αν πάμε σε δεύτερες εκλογές οι ταμειακές μας ανάγκες θα ξεπεράσουν τα 15 με 20 δισ.». Είπε ακόμα ότι το δημοσιονομικό κενό δυστυχώς μπορεί να υπάρξει και θα αναγκαστούμε ως χώρα να το καλύψουμε με μέτρα που δεν πρέπει να πάρουμε.

Τόνισε ότι η τεχνική παράταση είναι για να περάσουμε ομαλά στην προληπτική πιστωτική γραμμή, κάτι που –όπως είπε- είναι εύκολο να γίνει γιατί έχουμε τα χρήματα: «Είναι τα 11 δισ. που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό το “μαξιλάρι” είναι πολύ μικρό και τα υπολειπόμενα 8 δισ. από το ΔΝΤ είναι και αυτά ένα πολύ μικρό “μαξιλάρι”. Το “βαρύ πυροβολικό” για όλες τις χώρες είναι η απεριόριστη ρευστότητα που διαθέτει η ΕΚΤ, για να μπορεί όμως να λειτουργήσει η ΕΚΤ και για την Ελλάδα με φτηνά επιτόκια πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή». «Ταυτόχρονα», σημείωσε, «πρέπει το κράτος να εκτελεί τον προϋπολογισμό του, να μην δημιουργείται πρόσθετο πρόβλημα, να εισπράττει τα έσοδα και τα φορολογικά και τα άλλα, πχ τα ασφαλιστικά, γιατί αν έχουμε πρόβλημα στη ροή είσπραξης, ιδίως των ασφαλιστικών εσόδων, θα έχουμε πρόβλημα σοβαρό στο να ικανοποιήσουμε τους πολίτες».

Υποστήριξε, επίσης, ότι αν η αντιπολίτευση στήριζε και δεν έκανε δηλώσεις ότι θέλει εκλογές, ότι δεν ψηφίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν αναγνωρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δεσμεύσεις, θα είχαμε τελειώσει «άνετα και γρήγορα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε με την Άντζελα Γκερέκου που θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κέρκυρα. «Όταν έχεις μετακίνηση από το ένα κόμμα στο άλλο χωρίς λόγο ή αν ο μόνος λόγος είναι το προσωπικό βόλεμα, τότε δεν υπάρχει ηθική βάση», είπε. Συγκεκριμένα, για την κ. Γκερέκου, υπενθύμισε ότι ήταν χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επανήλθε μετά τη διαγραφή της όταν είχε καταψηφίσει κάποια στιγμή κάποια μέτρα του μνημονίου, στηρίχθηκε στις περιφερειακέ εκλογές, ανέλαβε υφυπουργός Πολιτισμού, έκανε τη Δευτέρα δήλωση ότι στρατεύεται στο ΠΑΣΟΚ, την παράταξή της, και δύο μέρες μετά συμφώνησε με τη ΝΔ να μετακινηθεί. «Αυτό είναι ακραίο», είπε. Αναφέρθηκε και στην «πολύ σκληρή», όπως τη χαρακτήρισε, επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς έπρεπε να κάνει αυτό που πρέπει και πως το να αποδέχεται ένα μέλος της κυβέρνησης που έχει υποδείξει το ΠΑΣΟΚ για να διασώσει τη βουλευτική ιδιότητα, το θεωρεί «ακραίο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: