Τι χρωστάει η Γερμανία στην Αθήνα; Πολλά…




Με τίτλο «Τι χρωστάει η Γερμανία στην Αθήνα;» η αυστριακή Die Presse εξετάζει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Στη Σύνοδο του Λονδίνου το 1953 το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο συνενώθηκε με τις πολεμικές αποζημιώσεις και η διευθέτηση του θέματος αναβλήθηκε μέχρι την επανένωση της Γερμανίας.

Ωστόσο το 1990 η ενωμένη πλέον Γερμανία απέκλεισε τις πληρωμές αυτές λόγω του ότι είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και λόγω του νέου ρόλου της χώρας ως σημαντικού μέλους της διεθνούς κοινότητας. Τα επιχειρήματα αυτά αρμόζουν μόνο στο θέμα των αποζημιώσεων και όχι στο θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο «έθαψε νομικά» η Γερμανία με τέτοιου είδους κόλπα, όπως τονίζει ο ιστορικός Albrecht Ritschl. Οι Έλληνες είχαν υπογράψει το 1990 τη «Συνθήκη των δύο συν τέσσερις».

Ο δημοσιογράφος θέτει λοιπόν το ερώτημα γιατί οι Έλληνες είναι οι μόνοι που διεκδικούν σήμερα τόσο επίμονα αυτά τα χρήματα. Η απάντηση δεν είναι μόνο ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και νιώθουν ότι η Γερμανία τους ασκεί πίεση, αλλά και ότι, σύμφωνα με τον ιστορικό Hagen Fleischer, η Βέρμαχτ λεηλάτησε με ιδιαίτερη σκληρότητα τη χώρα, η οποία βρέθηκε στην τέταρτη θέση της κατάταξης των χωρών που υπέστησαν τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία, μετά την Πολωνία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία. [Griechenland: Was schuldet Deutschland Athen?, Karl Gaulhofer]

  • Στην ιστοσελίδα της Bild Zeitung δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «70 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου- Γι’ αυτό ζητούν οι Έλληνες επανορθώσεις». Το ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Commerzbank η χώρα χρωστά στους ευρωπαίους εταίρους, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ περί τα 257 δις ευρώ. Δεν αποτελεί άρα έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα εξετάζει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να μειώσει το βουνό του χρέους της». Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε δηλώσεις για το θέμα του Π. Σκουρλέτη στην εφ. Bild στα τέλη Δεκεμβρίου και σημειώνει ότι το θέμα των επανορθώσεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ακόμη επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το θέμα. [| Darum fordern die Griechen Reparationen].

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: