Θα τηλεφωνήσει ο Μπάρακ στον Αλέξη; Αυτό είναι το ερώτημα…




Σε στενή συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δεν έκανε καμία αναφορά στην ανακοίνωση του, στο όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι, έστειλε τα συγχαρητήρια της «στο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τη νίκη τους. Ανυπομονούμε”, είπε, “να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είναι μια ιστορική φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση της Ελλάδα, προς όφελος και των δύο λαών μας», είπε η κ. Ψάκι.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε τα εξής:

«Συγχαίρουμε την Ελλάδα για την επιτυχή ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών εκλογών της και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε στενά με την επόμενη κυβέρνησή της. Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά, δύσκολα, αλλά σημαντικά βήματα ώστε να τεθούν τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη. Ως μια μακροχρόνια φίλη και σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειές τους και εκείνες της διεθνούς κοινότητας να ενισχύσουν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη ευημερία στην Ελλάδα».

Η αναφορά στην οικονομική κατάσταση αποτελεί υπενθύμιση ότι οι ΗΠΑ επιθιμούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που επέβαλαν οι δανειστές της χώρας. Βεβαίως, αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την άκρατη λιτότητα που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ σε όλες τις χώρες που έχουν προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ καλές. Τον Ιανουάριο του 2013 επιχειρήθηκε προσέγγιση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την επίσκεψη του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, όμως οι Αμερικανοί διευθέτησαν συναντήσεις με χαμηλόβαθμα στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές εκείνες δεν είχαν συνέχεια, καθώς μεταξύ των δύο πλευρών υπερίσχυσε η έλλειψη εμπιστοσύνης.

Η αμερικανική πλευρά διατηρεί τις αμφιβολίες της και σε ότι αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που η ίδια θεωρεί εξαιρετικά σοβαρά, όπως ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας».

Μία ένδειξη για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον έναντι του κ. Τσίπρα θα έχουμε μετά την ορκομωσία της κυβέρνησης του. Το μέγα ερώτημα είναι αν θα τον αντιμετωπίσουν, όπως τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν του επέβαλαν εμπάργκο για 13 χρόνια, και το οποίο ήρθη από τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. ‘Η θα επιλέξουν να κάνουν μία νέα αρχή. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κ. Ομπάμα θα τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι διπλωματικές πρακτικές και διαδικασίες, που ίσως ανοίξουν στο νέο πρωθυπουργό τις πύλες του Λευκού Οίκου. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη μία επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

PHOTO via RT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: