Καταγγελία: Ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία




Την πολύ ανησυχητική δήλωση, ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ. «Μόλις μίλησα με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας. Οι πληροφορίες μας επιβεβαιώνουν την μεταφορά ανδρών και πολεμικού υλικού από τη Ρωσία στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

«Άρματα μάχης, πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών Grad, συστήματα Buk και SMERCH, ηλεκτρονικά συστήματα δεν πωλούνται στην αγορά του Ντονέτσκ. Μόνο η Ρωσία τα έχει», κατέληξε. Το γεγονός καταγράφεται μια μόλις ημέρα μετά από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο, υπέρ της ειρήνης.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν ο πρόεδρος της χώρας Ποροσένκο και ο πρωθυπουργός. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, πως η Ουκρανία είναι αποφασισμένη αν μην παραδώσει ούτε σπιθαμή εδάφους της.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει σχολιάσει, ακόμα, τις δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα στην Αν. Ουκρανία οι συγκρούσεις συνεχίζονται, με επίκεντρο το αεροδρόμιο του Ντόνιετσκ το οποίο έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί…

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν ότι δύο ομάδες που περιλαμβάνουν συνολικά 700 Ρώσους στρατιώτες, εισήλθαν σήμερα στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν τους φιλορώσους αντάρτες στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

«Σήμερα το πρωί δύο ομάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβίασαν τα σύνορα» στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του ουκρανικού στρατού, ο Αντρίι Λισένκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι έκαστη ομάδα αριθμεί «από 300 έως 350 στρατιώτες».

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν εδώ και μήνες τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία όπου μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών με αποτέλεσμα τον θάνατο 4.800 και πλέον ανθρώπων αφότου ξέσπασε η κρίση τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, περισσότεροι από 8.500 στρατιώτες του ρωσικού στρατού βρίσκονταν στην ανατολική Ουκρανία στα μέσα Ιανουαρίου. Η Ρωσία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στις συγκρούσεις στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η προσπάθεια του Κιέβου να επιλύσει την κρίση στην ανατολική Ουκρανία χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα είναι ένα «στρατηγικό λάθος» το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ουκρανική κρατική υπόσταση».

«Είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος που έχει γίνει από τις ουκρανικές αρχές η στρατιωτική λύση στην κρίση της ουκρανικής κοινωνίας και σε όλα τα ζητήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ουκρανική κρατική υπόσταση» συμπλήρωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: