Πτώση ευρώ έναντι δολαρίου λόγω δράσης της ΕΚΤ και Ντράγκι




Οι σημερινές έντονες ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα ανάληψης επιθετικής δράσης για την στήριξη της οικονομίας, στα πρότυπα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, οδήγησε στην πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ιστορικό χαμηλό από το 2009.

Αυτό αναφέρει ανταπόκριση του Jack Ewing από τη Φραγκφούρτη στους NYT («Euro Falls Against Dollar as European Central Bank Hints of Stimulus») όπου γίνεται αναφορά στη συνέντευξη του Μάριο Ντράγκι στην Handelsblatt και στην αντίδραση της Γερμανίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση η συνέντευξη του Ντράγκι στη γερμανική εφημερίδα αποσκοπεί στο να μειώσει την αντίθεση της γερμανικής κοινής γνώμης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς οι Γερμανοί φοβούνται ότι αυτοί θα πληρώσουν τον λογαριασμό εάν ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΟΜΟΛΟΓΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • Ο Michael Fuchs, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, προειδοποίησε, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Deutschlandfunk, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην διοχετεύσει χρήματα στην Ελλάδα και στις άλλες προβληματικές χώρες με την αγορά ομολόγων, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε την πίεση για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, αναφέρει ανταπόκριση του Reuters από το Βερολίνο με τίτλο «Merkel ally urges ECB not to buy struggling states’ bonds».

«Δεν πρέπει να διοχετεύσουμε νέα χρήματα σε αυτά τα κράτη αλλά αντίθετα να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» επεσήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος εκφράζει συχνά την απογοήτευσή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  • Στην κατάσταση πραγμάτων της παγκόσμιας οικονομίας αναφέρεται άρθρο γνώμης του Paul Krugman στους NYT («Twin Peaks Planet») κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και ιδιαίτερα δύο σημαντικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, οι ηγέτες των οποίων φοβούνται να αμφισβητήσουν τις προτεραιότητες που επιβάλλουν οι κυρίαρχες ελίτ και ιδιαίτερα την εμμονή με τα δημόσια ελλείμματα, φοβούμενοι μήπως χαρακτηριστούν ανεύθυνοι.

Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο σε μη συμβατικούς ηγέτες –ορισμένοι εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα εκφοβιστικοί- οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον φόβο και την απελπισία των απλών πολιτών. Οι Έλληνες αριστεροί που ενδέχεται να καταλάβουν την εξουσία στα τέλη του μήνα είναι αναμφισβήτητα οι λιγότερο εκφοβιστικοί από όλη αυτή την ομάδα, μολονότι το αίτημά τους για ελάφρυνση του χρέους και για παύση της λιτότητας ενδέχεται να προκαλέσει οξεία αντιπαράθεση μες τις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΔΠΔ – ΚΥΠΡΟΣ

  • Στην ένταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή που αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση των Παλαιστινίων να προσφύγουν κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναφέρεται ανταπόκριση της Jodi Rudoren από την Ιερουσαλήμ στους NYT («Joining International Criminal Court Wouldn’t Guarantee Palestinians a War Crimes Case») ενώ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η προληπτική καταγγελία που κατέθεσε στη Χάγη το ισραηλινό νομικό γραφείο Shurat HaDin κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως και κατά της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο το 1974, με την ελπίδα ότι αυτό θα αποτρέψει την δίωξη του Ισραήλ.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: Εκλογές/ ρεπορτάζ και σχόλια

  • Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε καθαρό μήνυμα του ελληνικού λαού εναντίον της λιτότητας, ένα μήνυμα που μπορεί να πυροδοτήσει την αναγκαία αλλαγή στην ευρωπαϊκή ήπειρο, γράφει ο Ματθαίος Τσιμιτάκης σε άρθρο γνώμης που φιλοξενεί το Al Jazeera. [«Αν η Ελλάδα στραφεί αριστερά, θα ακολουθήσει η Ευρώπη;», If Greece turns left, will Europe follow?]

EKT

  • «Το ευρώ γλιστρά στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2010 μετά από νύξη Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση». [FT, Euro slides to lowest since June 2010 on Draghi QE hint, Neil Dennis]

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ

  • «Η δραχμή δεν έρχεται» (Die Drachme kommt nicht). Έλληνες καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η πραγματική φυγή κεφαλαίων όμως μοιάζει εντελώς διαφορετική. Αντίθετα, οι περισσότεροι Έλληνες φαίνεται να μην ανησυχούν για επιστροφή στη δραχμή. [Tageszeitung]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: