3,7 εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας και τιμώντας τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι 1,2-1,6 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο Παρίσι και περί τα 2,5 εκατομμύρια στις άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για την μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία.

Στο Παρίσι, ο βουλευτής Φρανσουά Λαμί, εκ των οργανωτών της πορείας, μίλησε για “μέχρι 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές” στο Παρίσι, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για μία πρωτοφανή κινητοποίηση, ο όγκος της οποίας είναι αδύνατον να υπολογισθεί.

“ΕΙΜΑΙ ΓΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ!”: “Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός”, “Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε”, “Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης”… περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έκαναν σήμερα μέτωπο στο Παρίσι κατά του φόβου της τρομοκρατίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Πολύ πριν από τις 15.00, ώρα της προγραμματισμένης έναρξης της μεγαλειώδους, πρωτοφανούς πορείας που θα μείνει στην Ιστορία, η Πλατεία της Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης, είχε ήδη καταληφθεί από μεγάλο πλήθος. Κρατώντας γαλλικές σημαίες, χιλιάδες αφισέτες “je suis Charlie”. Η Μασσαλιώτιδα ακούγεται από παντού. Δύο μικρά πανό “Je suis Charlie” γραμμένα στα αραβικά γίνονται δεκτά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Στη μία πλευρά της πλατείας είναι συγκεντρωμένοι οι “επιζώντες” του Charlie Hebdo, οι οικογένειες των θυμάτων, 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ενός λεπτού σιγή, φωτογραφίες και οι ηγέτες αποχωρούν.

Πίσω τους, μαζί τους, από τις τέσσερις γωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας, πυκνά πλήθη διαδηλωτών κατευθύνονται προς την Πλατεία.

“Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο”, “Είμαι η ελευθερία της ζωής”, “Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι”, “Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα” , “Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία”. Κυριαρχεί η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός. Ολοι μιλάνε για , “ελπίδα”, “ενότητα”, “αδελφοσύνη”, “ανεκτικότητα”.

“Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αυτό είναι η Γαλλία”, λέει μία ηλικιωμένη γυναίκα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Παρίσι: Μεγαλειώδης πορεία κατά της τρομοκρατίας

Ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία στο Παρίσι με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και δεκάδων αρχηγών κρατών.

Ο πρόεδρος της Γαλλία Φρανσουά Ολάντ και οι ηγέτες 50 περίπου κρατών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμμετέχουν στην πορεία εναντίον της τρομοκρατίας στο Παρίσι, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς περπατά σε απόσταση λίγων μέτρων από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΑΝΤ: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ηγέτες ξένων χωρών, έφθασαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προτού μεταβούν στη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επίσης μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ όλοι μαζί συμμετέχουν τώρα στην πορεία, που αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους.

«Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ρέντσι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.

«Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: