Ομιλούν για αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με προειδοποιήσεις για «αρνητικές εξελίξεις» λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό, έφθασε χθες στο νησί ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού εγκαινίασε τις επαφές του με συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη ενώ σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι σαφές και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι το αδιέξοδο παραμένει, γεγονός που οδήγησε στον απεσταλμένο του ΟΗΕ να στείλει μηνύματα προς τους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, φαίνεται να κρατά ως δεδομένο τα όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιέλαβε στην πρόσφατη δήλωσή του.

Ο κ. Άιντα, έχει προβεί σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, θέλοντας να δώσει και το στίγμα των προθέσεων του, αλλά και τη δική του προσέγγιση για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Πρώτο, επισήμανε πως το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία «και μπορεί να δούμε αρνητικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες». Θεωρεί ευκαιρία την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ίδιο στις 26 Ιανουαρίου. «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για να κληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εργαστεί με όλες τις πλευρές ή με τις δυο πλευρές και να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

Δεύτερο, παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, υποδεικνύοντας ότι θεωρεί ατυχές τούτο να συμβαίνει λίγο πριν πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τρίτο, αναγνώρισε πως έχουν γίνει παραχωρήσεις, παραπέμποντας προφανώς στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη. «Θεωρώ πως και οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πως έγιναν κάποιες παραχωρήσεις και είναι ατυχές το ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε.

Τέταρτο, αναφερόμενος στη προεδρική δήλωση ανέφερε πως «υπάρχει τώρα αποδοχή πως το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Είπε δε πως τούτο δεν ίσχυε πέρσι, αλλά τώρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Πέμπτο, έχει δώσει μια ερμηνεία στο θέμα της διασύνδεσης του θέματος των υδρογονανθράκων με το εδαφικό. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει πως το θέμα των υδρογονανθράκων θα συζητηθεί αργότερα στις διαπραγματεύσεις και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριζε πάντα πως οι χάρτες πρέπει να συζητηθούν αργότερα». Έτσι, συνέχισε,  το σύγκρινε αυτό με τους χάρτες. «Δεν νομίζω ότι το συνέδεσε απευθείας με τους χάρτες», ανέφερε.

ΚΑΙ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμενόταν χθες βράδυ στα κατεχόμενα και σήμερα θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του ψευδοκράτους. Η επίσκεψη του δεν ήταν προγραμματισμένη και δημιουργεί ερωτήματα η παρουσία του τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Δεν φαίνεται πάντως ότι ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Υπενθυμίζεται πως όταν ο Ντάουνερ συνάντησε τον Νταβούτογλου στα κατεχόμενα είχε προκληθεί πολιτικός σεισμός καθώς τούτο συνιστούσε παραβίαση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ

Σε Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα για να έχει  επαφές αύριο με αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί το Λονδίνο για συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει ο παράνομος «Μπαϊράκ» η επίσκεψη στη Βρετανία, «που είναι μία από τις τρείς εγγυήτριες δυνάμεις προτού μεταβεί στην Ελβετία όπου θα παραστεί στην Διάσκεψη Κορυφής του Νταβός». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο Κυπριακό πρόβλημα κατά τις επαφές του στην Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόλαντ Ντουσκ της Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής, Φρ. Μοντερίνι. Θα συναντηθεί, επίσης, με Τούρκους που διαμένουν στις Βρυξέλλες καθώς και την ομάδα «Φίλων της Τουρκίας».

ΕΙΔΕ ΝΟΥΛΑΝΤ Ο ΟΛΓΚΙΟΥΝ

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ προς τους Ελληνοκυπρίους πως  «με τη διαρκή τους επιδίωξη για ηγεμονία στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θέτουν σε κίνδυνο την ευαίσθητη ειρηνευτική διαδικασία, απομονώνοντας την πλευρά του από τις συμφωνίες χορήγησης αδειών», εξαπέλυσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκιούν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Times.

Σύμφωνα με τη εφημερίδα, η συνέντευξη δόθηκε πριν τη συνάντηση του Τ/κ διαπραγματευτή με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλάντ.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει πως αν κι ο κ. Ολγκιούν «δεν το λέει τόσο ανοιχτά, η επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, την προηγούμενη εβδομάδα, οφείλονταν στην επιθυμία να ενθαρρύνει την κυβέρνηση Ομπάμα για την ανάληψη ενός πιο ενεργητικού ρόλου, καλώντας ίσως την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο πολυμερή προσέγγιση στις έρευνες κοιτασμάτων».

ΝΑΜΙ: Δεμένο στην Αμμόχωστο  είναι το «Μπαρμπαρός»

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, σε χθεσινές δηλώσεις του και αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως «είναι ξεκάθαρη η πολιτική της τουρκικής πλευράς. Δεν επιθυμούμε την επανέναρξη των συνομιλιών με οποιαδήποτε προϋπόθεση».

Ως προς το θέμα της NAVTEX, ο Ναμί παρέπεμψε στο γεγονός ότι «η τ/κ πλευρά δεν παρέτεινε για μια εβδομάδα την οδηγία που είχε λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου» και πρόσθεσε πως «ακόμα σήμερα το σεισμογραφικό σκάφος Μπάρμπαρος βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αμμοχώστου».

«Παρά το γεγονός αυτό, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν επέστρεψε στο τραπέζι των συνομιλιών και επιπλέον στις 5 Ιανουαρίου προέβη σε δήλωση που περιέχει πολλές προϋποθέσεις, αυτό οδήγησε στην ανανέωση του NAVTEX από την τ/κ πλευρά. Μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου θα συζητήσουμε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Ναμί. Υπενθυμίζεται πως η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη έγινε ως αποτέλεσμα του παρασκηνίου στο οποίο πρωταγωνίστησε ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος επιχείρησε να βρει την κοινή συνισταμένη για αποκλιμάκωση της έντασης.

Αναφερόμενος και στην έκθεση( εννοεί ενημέρωση), που θα υποβάλει ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί του Κυπριακού, ο Ναμί τόνισε ότι η τ/κ πλευρά θέλει από τον κ. Άιντα να ενημερώσει ορθά το ΣΑ για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν μέχρι σήμερα επί της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ,  ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου είχε χθες συναντήσεις με  τους Πρεσβευτές του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: