Ο Άιντα πάει Νταβός για να δει τον Νταβούτογλου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν κατάφερε να σπάσει το αδιέξοδο, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αναγνωρίζοντας πλέον ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο δυσκολεύει σημαντικά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών προβαίνει σε ύστατες προσπάθειες με παραινέσεις και προειδοποιήσεις.

Είναι δε πρόδηλο ότι ενώ θα συντηρηθούν οι προσπάθειες, ο σχεδιασμός πλέον είναι για μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται στις 19 Απριλίου. Από τη μια ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποιεί για τους κινδύνους και από την άλλη αφήνει παράθυρα συνεννόησης ανοικτά, έστω κι εάν είναι περιορισμένες οι δυνατότητες. Ο κ. Άιντα στο σύντομο πέρασμα του από το νησί, χθες και προχθές, δεν ανέτρεψε το τοπίο. Θα επιχειρήσει εκ νέου προσπάθεια με τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας και είναι σαφές πως τα Ηνωμένα Έθνη επενδύουν σε αυτή.

Κατά τις επαφές του στη Λευκωσία, ενόψει και της ενημέρωσης που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 26 Ιανουαρίου, κατέγραψε τις θέσεις και κλείδωσε δεσμεύσεις.

Πρώτο, αναγνώρισε πως ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μια θετική συμβολή, η οποία ωστόσο «δεν έγινε κατορθωτό να βγάλει τη διαδικασία των συνομιλιών από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει». Το βήμα που έγινε από τη Λευκωσία θεωρείται κεκτημένο για τη διαδικασία. Την ίδια ώρα θεωρεί πως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς που θα πρέπει να κάνει κίνηση. Επί τούτου υπήρξαν βολιδοσκοπήσεις, χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια πρόταση να συζητηθούν όλα τα θέματα στο τέλος της διαδικασίας, αναφέροντας ότι μέχρι τώρα το θέμα των υδρογονανθράκων δεν περιλαμβανόταν στη συζήτηση. Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε διευκρινίσεις από πλευράς του Προέδρου. Δεύτερο, θέλοντας να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο συνεννόησης είπε πως βλέπει «δύο ηγέτες που ένθερμα υποστηρίζουν την επιστροφή στις συνομιλίες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε τους παράγοντες κατά το σωστό τρόπο, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες». Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θλιβερό παράδοξο: υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία για το μέλλον παρά για το παρόν. Τρίτο, αναφερόμενος εμμέσως στο παρασκήνιο που προηγήθηκε της έκδοσης νέας οδηγίας προς ναυτιλλόμενους  από την Τουρκία, είπε πως  δεν έγινε κατορθωτό να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά το μικρό παράθυρο ευκαιρίας που υπήρχε όταν δεν υπήρχε γεώτρηση και Νavtex.

Τέταρτο, ξεκαθάρισε κάτι που αφορά όταν και όποτε επαναρχίσει η διαδικασία. Ο σκοπός, είπε,  δεν είναι οι συνομιλίες αλλά η κατάληξη σε κάποιο σημείο και πρόσθεσε: «Όταν επιστρέψει στην Κύπρο θα πρέπει να υπάρξει μια δομημένη συμφωνία για τις συναντήσεις, για το πώς διεξάγονται και το πόσο συχνά γίνονται εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου, έτσι ώστε ο ίδιος να επιστρέψει εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να αναφερθεί στις προοπτικές λύσης».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «Δεν έχω πει όλα στο τραπέζι» – Προεδρικές διευκρινίσεις μετά τις δηλώσεις Άιντα

Διευκρινήσεις έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αμέσως μετά τις δηλώσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ. «Δεν είπα όλα στο τραπέζι στο τέλος, αλλά τα εναπομείναντα θέματα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Άιντα.

Πρόσθεσε ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να συζητηθούν τα εναπομείναντα θέματα είναι λίγο πριν από την κατάληξη σε μια συνολική λύση και εφόσον και ενόσω θα κατατίθενται χάρτες που θα αφορούν τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι  ο κ. Άιντα είπε ενωρίτερα πως πριν το θέμα του φυσικού αερίου δεν υπήρχε στο τραπέζι ενώ με την πρόταση του Προέδρου όλα είναι στο τραπέζι στο τέλος της διαδικασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πρώτον δεν έχω πει όλα στα τραπέζι στο τέλος. Έχω πει οποιαδήποτε θέματα δεν έχουν συμφωνηθεί, τα εναπομείναντα προς συμφωνία προ της τελικής λύσεως, θα πρέπει να διευθετηθούν και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να συζητηθούν δεν είναι άλλο παρά ελάχιστα προ της κατάληξης σε μια συνολική λύση και εφόσον και ενόσω θα κατατίθενται οι Χάρτες που αφορούν τις εδαφικές αναπροσαρμογές». Πρόσθεσε ότι χωρίς να συνδέει το θέμα με το εδαφικό, αλλά αντιπαραβάλλοντας τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων στο συγκεκριμένο θέμα έχει προβάλει τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς και ευαισθησίες όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου.
«Δεν είναι το θέμα αν είναι στο τραπέζι ή όχι, ήδη έχει συμφωνηθεί ότι στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης υπάγεται η διαχείριση των φυσικών πόρων. Έχει συζητηθεί και έχει συμφωνηθεί. Έχει συμφωνηθεί επίσης το θέμα της κατανομής του συνόλου των πόρων του ομόσπονδου κράτους μεταξύ των οποίων και οι φυσικοί πόροι. Εξ ου και δεν ήγειραν ποτέ θέμα οι Τουρκοκύπριοι κατά το κοινό ανακοινωθέν ή κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των προτάσεων», είπε.

ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε χθες ότι διευθετήθηκε η ημερομηνία της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στη Ρωσία. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου και αναμένεται ότι θα υπογραφούν σειρά συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ «5»

Τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνάντησε χθες το απόγευμα στη Λευκωσία ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ενημέρωσε τους πρεσβευτές για τις χωριστές συζητήσεις που είχε χθες και προχθές στη Λευκωσία.

ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Farhan Haq, δήλωσε ότι έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί η έκθεση του Γ.Γ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο δεν είναι ακόμη επίσημο έγγραφο και ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Την ερώτηση έκανε Τουρκάλα δημοσιογράφος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: